Mozaïek zoekt ook voorgangers

De evangelische gemeenten van Mozaïek zoeken nog diverse (parttime) voorgangers. Dat meldt het Nederlands Dagblad. Onder de twaalf plaatsen waar men mensen nodig heeft, zijn ook plaatsen in de regio Overijssel en Flevoland. Net als de Protestantse Kerk in Nederland is de vraag naar geschikte voorgangers groter dan het aanbod. 

In 2021 maakte Mozaïek bekend dat men zeven nieuwe gemeenten startte, waaronder drie in Overijssel-Flevoland, dat zijn Almere, Steenwijk en Rijssen. In de nieuwe gemeenten werden direct na corona interimteams aangesteld en introductiecursussen gegeven aan mensen die zouden willen meedoen met Mozaïekgemeenten.

Het kan verwondering wekken dat ook plaatsen op de biblebelt worden verrijkt met een gemeente. Daar zijn immers voldoende andere kerken waar mensen terecht kunnen en nogal wat bezoekers van Mozaïek worden onttrokken aan andere gemeenten. De kerk legt zelf uit, dat men locaties kiest waar vraag vandaan komt. In het blad ‘Mozaïek’ noemt men elf plaatsen waar de jonge kerk aanwezig is, aangevuld met een landelijk leiderschapsteam: Mozaiek0318 (Veenendaal), Mozaiek033 (Amersfoort), Mozaiek055 (Apeldoorn), Mozaiek071 (Katwijk), Mozaiek010 (Rotterdam), Mozaiek020 (Amsterdam), Mozaiek0548 (Rijssen), Mozaiek0521 (Steenwijk), Mozaiek036 (Almere), Mozaiek0118, Mozaiek0512.

Het begin van de kerk lag ooit in Veenendaal, een plaats midden op de bible-belt. Daar begon Kees Kraayenoord als zanger en aanbiddingsleider met een groepje christenen als Mozaiek0318. Vooral de toonzetting van de diensten was anders; het was ontspannen, evangelisch, gericht op beleving en op jonge mensen. Later kwam er een tweede kerk bij in Nijkerk, Mozaiek033.

Almere

Vorig jaar kwam er een nieuwe voorganger bij Mozaiek036 naast Arjen ten Brinke. Haar naam is Danielle Rebel. Ze werd per 1 januari 2023 voor twee dagen per week aangesteld. Ze moest te voren gesprekken voeren met het leiderschapsteam van Mozaiek Nederland, te weten Ido Buwaldo, Johan Ravesloot en natuurlijk Kees Kraaijenoord zelf. De gesprekken gingen onder meer over de roeping, het verlangen, de gaven en talenten.

Arjen ten Brinke, die eerder bij Mozaïek033 werkte, ging begin 2022 in Almere aan de slag om de nieuwe gemeente van de grond te tillen. Hij gaat met de komst van Daniëlle één dag per week minder in Almere werken. Zijn aanstelling loopt door voor 2 dagen per week. Ten Brinke werkte ook in 2017 in Almere, maar dat verliep moeizaam. ‘Ik kon daar niet mezelf kwijt en kon niet mezelf zijn met de gaven en talenten die God mij gegeven heeft. Ik zat in de auto en zwoer God dat ik nooit meer een kerk binnen zou stappen. De kerk in Almere stond voor mij symbool voor machtspolitiek, manipulatie en onveiligheid’. Kees Kraayenoord haalde Arjen over de streep om het toch opnieuw te proberen in Almere.

Steenwijk

De gemeente in Steenwijk, Mozaiek0521, kreeg per 1 september 2022 Peter van der Mark als eerste voorganger aangesteld. Hij heeft een aanstelling voor 2,5 dagen per week. Bij de intenties van gebed formuleerde het leiderschapsteam toen al de vraag om gebed ‘om een tweede voorganger aan te wijzen die naast Peter mag komen te staan, zodat zij elkaar mogen aanvullen en zo in liefde elkaar en de gemeente mogen dienen’.

Rijssen

De gemeente in Rijssen heeft de naam Mozaïek0548. In een recente nieuwsbrief van deze gemeente worden leden gezocht voor de Raad van Opzieners. In het kwartaalblad van Mozaïek citeerde men een artikel in het Nederlands Dagblad over de gemeente in Rijssen. De protestantse dominee ds. Paul Blom wordt geciteerd: ‘Je zult mij niet horen klagen over de komst van Mozaiek naar Rijssen. Ik ben blij dat ze er zijn en ik zie ernaar uit om samen op te trekken’. In hetzelfde blad vertelt voorganger Jaap de Graaf (interim), ooit overgekomen uit de gereformeerde kerk vrijgemaakt, dat Mozaïek hem geleerd heeft de zondagse dienst te zien als begin van een leven als christen. ‘Creativiteit kent geen grenzen, wat mij betreft kan het niet gek genoeg. Of het nou winterjassen zijn voor daklozen in Amsterdam, een kerstpakketactie door heel Nederland, sponsorkinderen in Kenia, koffiedrinken in een buurthuis, een wekelijkse maaltijd in een restaurant in Rijssen voor iedereen die wil komen of gewoon heel simpel een praatje met je buurvrouw. Laten we kerk zijn met zijn allen’.

Wie een website van een Mozaïekgemeente bezoekt komt in de regel verschillende vacatures tegen. Ze variëren van ‘een vrijwilliger team geluid’ tot ‘een vrijwilliger muzikanten en zangers’ en ‘een vrijwilliger team welcome’ en ‘team kids’. Vooral het kinderprogramma krijgt aandacht.