Foto: Impressie van De Stroom in Kampen, ds. Wilbert Dekker spreekt Eline de Graaf en ouderling Gerrit van der Kolk toe

Eline de Graaf bevestigd als ouderling-pionier


Ze was één van de gasten in de classicale vergadering van juni: pionierster Eline de Graaf uit Kampen. Op zondag 16 juni volgde er een bijzonder moment in pioniersplek De Stroom in Kampen. Eline de Graaf werd bevestigd als ouderling-pionier, een nieuwe invulling van het ambt door de kerkorde geboden, waarbij ze toestemming krijgt voor de bediening van Woord en Sacrament. Gerrit van der Kolk was ouderling.

Ds. Wilbert Dekker, die de bevestiging leidde, zei: ‘Dit is een mooie stap in de ontwikkeling van deze pioniersgemeente, die op zoek is naar meer zelfstandigheid binnen de Protestantse Gemeente te Kampen (PGK)’. De pioniersplek richt zich op de nieuwbouwwijk Het Onderdijks.

Eline vertelde hierover onlangs aan de classis het volgende: ‘Er zijn ongeveer 300 mensen bij de pioniersplek betrokken, voornamelijk mensen uit de nieuwbouwwijk Onderdijks. Vijftig procent is kind, 30 procent komt minder regelmatig in een andere kerkdienst. Er zijn vieringen in een basisschool en vooral de intensivering naar een maal per week in 2022 heeft een enorme boost gegeven aan het werk. ‘Mensen weten dat ze niet voor een dichte deur komen te staan’. Er is sprake van laagdrempeligheid, naast een kerkdienst zijn er andere activiteiten zoals de kledingruil, het winterzwemmen en een stroomdaltoernooi (sport)’.

Aan Eline de taak om dit als pionier verder handen en voeten te geven, samen met Gerrit als ouderling en in nauwe samenwerking met de stuurgroep. Er wordt nog gezocht naar een diaken.


In een inleidend woord sprak ouderling Leo Visser, voorzitter van de Algemene Kerkenraad van de PGK zijn vreugde uit over deze stap. Hij noemde het inspirerend en bemoedigend dat De Stroom zo steeds meer een eigen gezicht krijgt. Hij sprak zijn hoop uit op een blijvende verbondenheid van deze pioniersplek met het kerkelijke leven elders in de stad.

De bevestiging werd gedaan door ds. Wilbert Dekker, één van de Kamper predikanten. Hij nam na de bevestiging ook het woord vanuit zijn rol als voorzitter van de classis Overijssel-Flevoland. Hij vertelde dat het binnen de classis bijzonder is dat er pioniersplekken zijn, zoals de Stroom, en dat de hoop is dat die er nog meer zullen komen. Namens de classis bracht hij over dat het werk in De Stroom wordt gezien, dat het mensen bemoedigt, en dat er voor De Stroom gebeden wordt.