Foto: impressie van Bovenkerk te Kampen

Restauratie Bovenkerk Kampen


De burgerlijke gemeente te Kampen draagt een half miljoen euro bij aan de dringend gewenste restauratie van de Bovenkerk te Kampen. De totale kosten van de restauratie bedragen 3,4 miljoen euro en moeten verder worden gedragen door de provincie (700.000 euro), door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en door eigen fondsen (500.000 euro).

De problemen met de Bovenkerk worden voor het grootste deel veroorzaakt door de zetting van de ondergrond. Die verschilt voor het middenschip, de kolommen en de toren, waardoor scheuren ontstaan. Het probleem keert iedere 50 jaar terug. Uiteindelijk moet er een meer definitieve oplossing komen. De plannen richten zich niet alleen op de Bovenkerk, maar ook op de omgeving.

Deventer

In de maand juli werd ook bekend dat de gemeente Deventer jaarlijks 50.000 euro beschikbaar stelt voor groot onderhoud aan de Lebuïnuskerk in de koekstad. Door de subsidie wil de gemeente bijdragen aan het langdurig onderhoud van de kerk. De gemeentelijke bijdrage is ook hier bedoeld als cofinanciering die men kan opvoeren om een zogenaamde SIM-aanvraag bij het rijk in te dienen.