Foto: Onderhoud aan de Grote Kerk in Steenwijk

Beleidsplan classis Overijssel-Flevoland 2024-2028

- samenvatting - 

De komende jaren willen we in de classis Overijssel-Flevoland werken aan een betere zichtbaarheid van de gemeenten bij de classis.

  1. Missie (waar we voor staan)


De classis geeft gestalte aan de verantwoordelijkheid van gemeenten voor elkaar en voor de kerk, én van de kerk voor gemeenten.

  1. Visie (waar we voor gaan)


In een tijd vol veranderingen biedt de classis ondersteuning bij het vinden van (nieuwe) wegen in de vele uitdagingen die op de gemeenten afkomen.

De classis wil meer naast de gemeenten en ringen staan als herder/coach in plaats van scheidsrechter. Hiermee wil de classis voorkomen dat gemeenten aankloppen op momenten dat het eigenlijk te laat is.

Hoe gaan we dat doen?

  • De classispredikant brengt bezoeken aan de gemeenten
  • De leden van de classis brengen hun ervaringen in in de vergaderingen
  • Het breed moderamen van de classis ondersteunt gemeenten in geestelijke en praktische zin. Daarbij wordt nauw samengewerkt met de classicale colleges.
  • De classis stimuleert de werkgemeenschappen van predikanten om hun overleg vruchtbaar te laten zijn voor de gemeenten in hun ring
  • De classis onderhoudt relaties met politieke en maatschappelijke organisaties

Vanuit het levensreddend werk van Christus geven we zo gestalte aan de verantwoordelijkheid van de gemeenten voor elkaar en voor de hele kerk.

  1. Kenmerken en uitgangspunten


De inschatting is dat in de komende jaren in 20% van de gemeenten geen predikant of kerkelijk werker beschikbaar is. Daarom wil de classis:

  • gemeenten helpen zich voor te bereiden op langdurige perioden van vacant-zijn en vragen rondom nieuwe vormen van vieren.
  • transities op een zorgvuldige wijze begeleiden, met bijzondere aandacht voor ‘rouwpastoraat’ wanneer gemeenten opgeheven moeten worden.

Om de leeftijdsgroep 20-40 jaar bij meer bij het gemeentelijk werk te betrekken bezint de classis zich op  vormen van betrokkenheid en spiritualiteit in het kerkenwerk. De classis steunt en voorziet in studentenpastoraat.

Organisaties in de samenleving zien steeds meer zin en noodzaak tot overleg en samenwerking met kerkelijke verbanden en omgekeerd. De classis onderhoudt (in afstemming met lokale kerken en landelijke synode) structureel contacten met de provinciale overheid en laat daar, waar nodig, de stem van de kerk horen bij maatschappelijke organisaties op regionaal niveau. 

 

  1. Wat gaat de classis in deze beleidsperiode doen?


Binnen het kerkverband

  1. Inspirerend leidinggeven

De classis Overijssel-Flevoland biedt ondersteuning, hulp en advies aan gemeenten, bijvoorbeeld over nieuwe vormen van kerkzijn.

De colleges CCBB (beheerszaken), CCBG (bezwaren en geschillen), CCO (opzicht) en CCV (visitatie) komen graag langs bij gemeenten, ook om eventuele problemen in een vroeg stadium te onderkennen. Het scribaat werkt voortvarend en de classis streeft naar transparante klachtenprocedures.

  1. Verbindingen tussen gemeenten versterken en samenwerking bevorderen

De classis speelt een actieve rol op het moment dat ondersteuning nodig is of gevraagd wordt.

De classis wil de samenwerking van gemeenten en predikanten bevorderen. Daarom stimuleert de classis het functioneren van de ringen.

In ontmoetingen wil de classis gemeenten en ambtsdragers enthousiasmeren, zodat ze hun roeping met vreugde kunnen nakomen. Een ontmoeting moet meer energie opleveren dan het kost.

De classis legt prioriteit bij contact met kleinere gemeenten en gemeenten die gaan fuseren. De classis wil kerken helpen om zo lang mogelijk in hun eigen plaats zichtbaar te blijven. Daarom wil de classis zo vroeg mogelijk betrokken worden bij deze processen.

  1. De zichtbaarheid van gemeenten en ringen vergroten

De classis wil in deze periode werken aan het goed laten functioneren van de ringen.

De classis is op de hoogte van wat er speelt in de gemeenten die de ringen vormen.

De classis helpt gemeenten om beter zichtbaar te zijn, bijvoorbeeld op regionaal niveau.

  1. Vorming en toerusting stimuleren

De classis brengt het landelijk aanbod aan vorming en toerusting onder de aandacht. Studieplannen van predikanten en kerkelijk werkers worden van feedback voorzien. Ook ondersteunt de classis regionale initiatieven voor vorming.

Buiten het kerkverband

  1. Oecumene bevorderen

In deze beleidsperiode wordt meer samengewerkt met migrantengemeenten.

  1. Zichtbaarheid van de kerk vergroten bij maatschappelijke organisaties en politiek

De classis vergroot de zichtbaarheid van de kerk in de samenleving door het onderhouden van een maatschappelijk netwerk. De classis spreekt regelmatig met regionale en provinciale overheden en stimuleert lokale kerken in het onderhouden van contact met de plaatselijke politiek en maatschappelijke organisaties.

  1. Benutten van media, regionale omroepen en regionale pers

De classis houdt actief haar eigen website bij op de PKN-site:

https://classis-overijssel-flevoland.protestantsekerk.nl Hier zijn verslagen en laatste nieuwtjes over de classis(vergaderingen) te vinden en kan contact worden gelegd met het scribaat.

Via de eigen website, het facebook- en twitteraccount van classispredikant Van der Kamp (www.klaasvanderkamp.nl) wordt ook veel nieuws over de classis bekendgemaakt. Er wordt een werkgroep ingesteld om het communicatiebeleid van de classis verder uit te werken.


Foto: Onderhoud aan de dorpskerk in Bathmen