Oog voor kerk als burgemeester in Almere en als minister rechtszekerheid

Hoe gaat het met minister van rechtsbescherming Franc Weerwind. De overheidsdienaar werkte als burgemeester van Almere, toen hij werd geroepen tot het ambt van minister. De relaties op dat moment tussen hem en de kerken waren goed. Hij werkte met de kerken samen als een partner in de Almeerse samenleving. Het lijkt er op dat hij die lijn voortzet. Onlangs was hij in Ter Apel en benoemde op linked-in het belang van de geestelijke verzorging.

Franc Weerwind: ‘Iedere gedetineerde heeft recht op geestelijke verzorging (GV). Hoe waardevol de ontmoetingen tussen gedetineerden en geestelijke verzorgers zijn, zag ik vandaag met eigen ogen tijdens mijn bezoek aan de Dienst Geestelijk Verzorging in PI Ter Apel. Tijdens de gesprekken van GV’ers en gedetineerden ontstaan vaak nieuwe inzichten, bezinning en rust. Gesterkt met positieve energie werken gedetineerden daardoor hard aan hun succesvolle terugkeer in de maatschappij. Dat is de kracht van de geestelijke verzorgers!’

Zoals in Nederland te doen gebruikelijk zijn er al gauw critici te lezen op de socials. Zo ook hier. Het mag dan zo zijn dat de minister in de genoemde situatie oog heeft voor de geestelijke noden; in de kinderzorg en jeugdzorg spelen er andere taferelen, verwoorden criticasters. Ook daar zijn weer reacties op.

Sander van der Eijk, woordvoerder bij de Raad voor Cultuur reageerde: ‘Dat het op andere plekken niet goed gaat maakt niet dat deze multireligieuze ruimte in PI Ter Apel (dat is de bajes) geen waarde heeft. Ik mocht er zelf ook ooit eens een kijkje nemen in toen ik een van de voorgangers van de minister mocht begeleiden. Het was indrukwekkend. Indrukwekkend om te zien hoe in die ene ruimte mensen van verschillende religies en denominaties terecht kunnen, er kunnen bidden en troost kunnen vinden. In dat opzicht is de binnenkant van deze bajes misschien wel een voorbeeld voor de samenleving buiten’.

En een reactie in het algemeen. Frits Langeraar, projectmanager van het ministerie van veiligheid en justitie schrijft: ‘GV-ers zijn krachtpatsers, zij tillen gedetineerden op om even over muren van hun leven te kijken!’