Onderzoek naar samenbindende rol van classispredikant

Hoe geeft de classispredikant op classicaal niveau gestalte aan de eenheid van de Protestantse Kerk?  Dat is het onderwerp waarover Carlo van Dijk uit Oldebroek een masterstudie schrijft. Carlo van Dijk doet het onderzoek als sluitstuk van zijn opleiding ‘Master Gemeentepredikant PThU’ bij dr. mr. Klaas-Willem de Jong.

De classispredikant is in 2018 ingevoerd, vrij recent dus, en er is nog weinig onderzoek gedaan naar de feitelijke uitwerking van de functie. Carlo van Dijk, die onder meer als wethouder in de gemeente Oldebroek heeft gewerkt, wil daar werk van maken en spitst zijn analyse toe op ‘de eenheid’, waaraan de classispredikant een bijdrage wil leveren. Andere taken van de classispredikant, zoals pastor pastorum en de toezichthoudende rol blijven buiten beeld.

Naast een literatuurstudie voert de onderzoeker ook diepte-interviews met vijf classispredikanten. Daarbij komen vragen aan de orde als ‘Hoe speelt uw eigen achtergrond en werkervaring een rol bij uw denken over de eenheid van de kerk?’ en ‘Op welke manier bevordert u de eenheid van de kerk?’ Het is de verwachting dat de studie eind 2023 zal zijn afgerond.

De profielschets bij de introductie van de classispredikant zegt dat de classispredikant de eenheid van de kerk in de classis belichaamt. De tekst maakt daarbij een vergelijking naar Barnabas die volgens het Bijbelboek Handelingen vanuit de gemeente Jeruzalem wordt uitgezonden naar onder meer Antiochië om de jonge gemeente in de diaspora bij te staan met raad en daad.

Foto: Carlo van Dijk