Foto: Het breed moderamen in overleg met diaconaal consulent Martin Zoer

Diaconieën krijgen zeven actielanden aangereikt


Kerkinactie heeft de strategie bijgesteld. De koppeling van bijvoorbeeld Overijssel-Flevoland aan één land (Zuid-Afrika) is losgelaten. Daarvoor in de plaats zijn er zeven actielanden, zoals Moldavië en Colombia waar Kerkinactie speciale aandacht voor vraagt.

Dat vertelde Martin Zoer, diaconaal consulent voor Overijssel, tijdens een gesprek in het breed moderamen van de classis Overijssel-Flevoland, op 13 oktober. Martin Zoer is zelf recent in Moldavië geweest en is beschikbaar voor gemeenten en diaconieën om zijn verhaal te doen. Naast Martin Zoer is Jaantje Vink beschikbaar als consulent voor het diaconaat in Flevoland.

Een inventarisatie in het breed moderamen leverde een gevarieerd beeld. Diaconieën hebben over het algemeen voldoende inkomsten om de direct noodzakelijke uitgaven te dekken. Soms moet men zelfs zoeken om tot de gewenste bestedingen te komen. Er zijn voorbeelden van energiefondsen die niet uitputtend konden worden ingezet. Soms is er een drempel om daadwerkelijk om hulp te vragen. Nieuwe accenten van diaconaat komen naar voren, zoals het organiseren van maaltijden.

De burgemeester in de Noordoostpolder heeft kerken en organisaties uitgenodigd om nog meer gezamenlijk te opereren. In een plaats als Kampen zijn expliciet afspraken gemaakt met woningcorporaties, zodat mensen niet op straat worden gezet als ze hun schulden niet kunnen inlossen.

Afgesproken is, dat het breed moderamen periodiek al het bovenplaatselijke kerkenwerk in de classis, waaronder dat van de diaconaal consulenten, wil bespreken met als doel op allerlei deelgebieden het beleid aan te scherpen.

Kerkelijk werker

De inzet van de kerkelijk werker kwam uitvoerig aan de orde ter vergadering. Liefst drie plaatsen hebben er mee te maken en vragen over gesteld aan het breed moderamen. Enerzijds is er het verlangen van gemeenten om kerkelijke werkers aan te stellen, omdat ze goedkoper zijn. Daarvoor worden predikantsplaatsen losgelaten. Daarna komt het verzoek om deze kerkelijke werkers toestemming te geven voor te gaan in kerkdiensten. De kerkorde is zeer terughoudend op dat punt en biedt die ruimte slechts in uitzonderlijke situaties, anderzijds is er het gevoelen van de gemeenten die het praktisch gewenst vinden om de werker op de kansel te laten voorgaan. Afgesproken is, dat er een peiling wordt gehouden in het voorzittersoverleg waar de diverse classes bij elkaar komen. Gekeken wordt of er aanvullende mogelijkheden zijn naar voren, bijvoorbeeld door de voorwaarde uit te bouwen dat kerkelijke werkers die voorgaan de mentor (die kerkordelijk verplicht is) te koppelen aan intervisie rond de kerkdienst. Op die manier kwaliteit worden geborgd, zeker als de combinatie wordt vastgehouden met het beschikken over een bewijs van homiletische vaardigheden. 

De visitatie kwam aan de orde. Er spelen diverse lastige situaties; van een vraag om een losmaking door te zetten tot een melding van grensoverschrijdend gedrag.

Veilige kerk

Dr. Jan Dirk Wassenaar, de eerste scriba, had een conceptbrief geschreven op basis van de consideraties van kerkenraden over onder meer de veilige kerk. Uiteraard zijn alle kerkenraden voor een veilige kerk. Toch heeft veertig procent van de kerkenraden kritisch gereageerd en het breed moderamen sloot zich daarbij aan. Men wijst op de toenemende regeldruk in de kerk. Er wordt op geattendeerd dat een VOG wel verplicht kan worden gesteld, maar uiteindelijk toch een momentopname geeft. Door de nieuwe regelgeving gaat de kerk te zeer aan de leiband lopen van de overheid, zegt men ook, terwijl de kerk toch eigenstandige regelgeving heeft, zoals de ambtsbelofte en de opzichtsroute. De bezwaren zijn zodanig, zegt de brief, dat men niet kan instemmen met de tekst zoals die nu op tafel ligt.  

Het breed moderamen stelde de agenda vast voor de classicale vergadering van 7 november. Het thema ‘veilige kerk’ komt aan de orde, waarvoor kerkenraden worden uitgenodigd om mee te praten over het onderwerp. Marianne Nijmeijer-Maris, vertrouwenspersoon in diverse gemeenten, zal in de classis vertellen over het werk. Ook het beleidsplan van de classis, voor 2024 en volgende, komt aan de orde. Er is besloten een journalistieke versie toe te voegen aan de feitelijke tekst.