Juli 2022

E-flits uit de classis Overijssel-Flevoland met informatie over kerk en regio
------------------------------------------------------------------------------------------

Nieuwe preses  
Ds. Wilbert Dekker uit Kampen is unaniem gekozen als nieuwe preses van de classis Overijssel-Flevoland. Hij volgt ds. Hans van Solkema uit Heino op. Klik hier.

Overheidsgeld
Kerken in Kampen krijgen overheidssteun voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Klik hier.

Boeren
Ds. Marco Batenburg heeft als preses van de synode een tekst geschreven, waarin hij uitlegt dat de stikstofcrisis niet geïsoleerd moet worden bekeken en dat burgers en boeren samen moeten zoeken naar alternatieve werkwijzen. Klik hier.

Ouderenbeleid
Zouden we als kerk het ouderenbeleid niet iets explicieter etaleren? Die gedachte kwam zowel aan de orde in het Gezamenlijk Zondagsblad (klik hier) als in de Elisabeth (klik hier).

Gezamenlijke diensten
Niet alleen hervormd en gereformeerd maar ook gereformeerd vrijgemaakt doet mee met de gezamenlijke avonddiensten die de kerken in Zwartsluis organiseren. Klik hier.

Plaatselijke regeling
Kerkenraden die hun plaatselijke regeling aanpassen worden geacht de eindtekst naar de classis te sturen. Een werkgroep kijkt de tekst na op kerkordelijke foutjes en doet suggesties voor verbeteringen.

Familiebedrijf
Een groep onder leiding van Judith van Helvert van Windesheim doet onderzoek naar het DNA van familiebedrijven. Een vertegenwoordiger van de classis was uitgenodigd om eenmalig mee te denken over de vraag of religieuze motieven in dat DNA een rol spelen.

Digitalisering
Er komt een boek naar aanleiding van een meerdaags bezoek dat Roemeense predikanten hebben gebracht aan Nederlandse collegae. Het gaat over de plaats van digitalisering in het werk van de pastor. Voor de inbreng van de classispredikant klik hier.

Maaltijd
Ds. Dirk van Keulen uit Rijssen-Open Hof heeft een serie artikelen geschreven over de maaltijd van de Heer. Hij laat zien hoe mensen vroeger zelfs dansend ter tafel gingen. De teksten laten zich onder meer goed lezen in het kader van het jaarthema van de PKN ‘Aan Tafel!’. Klik hier.  

Personalia
* Proponent Carmian Verrips-Van Gessel uit Bentelo heeft het beroep aangenomen naar de protestantse Ontmoetingskerk in Vriezenveen (50 procent). 
* Ds. Wim de Jong uit Goor heeft het beroep naar de protestantse gemeente te Deventer aangenomen (90 procent). 
* Ds. Anne Zweers uit Zwolle is benoemd als pastor in ziekenhuis Isala te Zwolle. 
* Ds. Gert de Ruiter uit Aalsmeer (hervormd) is beroepen door de protestantse gemeente Hellendoorn (70 procent). 
* Marijke de Vries, kerkelijk werker in Kraggenburg en Marknesse, gaat per 1 september werken als kerkelijk werker in de protestantse gemeente te Heerenveen (32 uur).
* Ds. Gerard Doorn uit Vriezenveen (hervormd) heeft een beroep aangenomen naar de gereformeerde kerk van Bunschoten-Spakenburg. 
* Ds. Jelle Vonk uit Blokzijl heeft een beroep aangenomen naar de protestantse gemeente Hommerts - Jutrijp.  
* Ds. Elsbeth Gruteke uit Zeewolde is zondag 12 juni bevestigd als predikant van de Kruiskerk in Huizen. 
* Ds. Wil Kaljouw uit Nijverdal heeft een beroep aangenomen naar de protestantse gemeente te Zaamslag (Zeeland). 
* Ds. Rob Kranen uit Vriezenveen (hervormd) heeft het beroep aangenomen naar Hierden (Visnet). 
* Ds. Elly Urban uit Zwolle heeft afscheid genomen op 3 juli van de Oosterkerkgemeente.
* Ds. Frans Schipper uit Hardenberg heeft zondag 26 juni afscheid genomen van de protestantse gemeente te Vroomshoop. Hij is met emeritaat gegaan.
* De gereformeerde kerk van Zwartsluis zoekt een enthousiaste jongerenwerker (klik hier). 
* Ds. Rob Nijhuis stopt per 1 september als directeur van het bouwbedrijf Nijhuis b.v.; hij blijft werken als dominee in Markelo.
* Ds. Rienke Vedders-Dekker uit Almelo wordt adviseur van de generale synode voor categoriaal pastoraat (zorg, studentenpastoraat en dovenpastoraat).
* Dr. Jan Dirk Wassenaar uit Hellendoorn is onderscheiden door de Vereniging voor Kerkrentmeesterlijk Beheer voor zijn jarenlange inzet voor de orgelcommissie.

Voor meer informatie over predikanten, onder meer predikanten die via de mobiliteitspool in Overijssel-Flevoland werken: klik hier.

------------------------------------------------------------------------------------------
De e-flits verschijnt maandelijks en is gratis. Dit is jaargang 4, nr. 11 (juli 2022). U kunt zich inschrijven en uitschrijven via k.vanderkamp@protestantsekerk.nl