E-flits – april 2021 -
 

Waarom ben ik toch neerslachtig
en onrustig in mijn hart?
Hoop op God want Hij is machtig:
eens maak je een nieuwe start.
( Psalm 42: 6, berijming Jaap Wiegers)

E-flits uit de classis Overijssel-Flevoland met informatie over kerk en regio.    
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Paasviering RTV-Oost
In overleg met de classis verzorgt RTV-Oost met Pasen een viering op televisie. Ds. Wilbert Dekker en ds. Anneke van der Velde gaan voor vanuit de Bovenkerk in Kampen. De uitzending is op eerste paasdag te zien om 9.00 uur en 13.00 uur.

Passion uit Zwolle
De Oosterkerk in Zwolle verzorgt op Goede Vrijdag een compacte versie van The Passion. Belangstellenden kunnen de Zwolse editie van zanggroep Koorbizniz volgen. Klik hier.

Digitale koffie
Pastores en andere ambtsdragers in Overijssel en Flevoland kunnen meedoen met een digitaal bijpraatmoment over corona. Het gaat over een recent uitgebrachte routekaart en een handreiking voor kerkenraden om zelf het gesprek aan te gaan. Je kan kiezen uit twee momenten op 12 april: om 14.00 uur of om 20.00 uur. Klik hier.

Routekaart
Het contact in overheidszaken (CIO) heeft een routekaart aangereikt. Daarmee kunnen kerkverbanden op landelijk niveau maatwerk gaan zoeken als de dreiging van het coronavirus vermindert. Klik hier voor updates over de routekaart en andere Covid-ontwikkelingen.

Zes euro
Vanuit de kring van Kerken Overijssel gaf ds. Frank Bruintjes (Nederlands-Gereformeerd predikant) een tip. Hij wijst op de mogelijkheid muziek aan te schaffen ter opluistering van de zang in coronatijd. Voor zes euro per lied kan men rechtenvrij een breder assortiment aanboren dan de liederen van Nederland Zingt. Klik hier.

Synagoge en kerk
Ds. Bart Trouwborst uit Nieuwleusen heeft zijn permanente educatie onder meer gebruikt om een boek te schrijven met de titel ‘De profeten ter sprake’. Hij vergelijkt de profetenlezingen uit de synagoge met die van de kerken. Beide leesroosters hebben de neiging een vermanend gedeelte af te sluiten met een woord van licht en genade. Klik hier.

Talkshow
Presentatrice Marlies Claassen heeft enkele talkshows gemaakt voor Toekomst Religieus Erfgoed, een project van de Rijksoverheid. In de zesde editie was ds. Klaas van der Kamp als side-kick aanwezig. Het ging over het gebruik van kerkelijke gebouwen. Prof. dr. Mees te Velde uit Hasselt verzorgde een column. Klik hier.

Psalmen
Ds. Jaap Wiegers, emeritus uit Olst, heeft zijn 150 psalmberijmingen die je kunt zingen op de Geneefse melodieën een update gegeven. Het is aardig zijn teksten naast de uitvoering te leggen die Kok Kampen afgelopen maand heeft uitgebracht, met dichters als Bob Vuijk en Adriaan Molenaar. Klik hier.

Aad Peters
De expositie Zandverhalen in Elburg is vanwege corona gesloten. Inspirator Aad Peters heeft in die periode een boek gemaakt met daarin de belangrijkste beelden. De classispredikant schreef er een voorwoord bij. Klik hier.

Instructies ambtsdragers
Zo af en toe komen er vragen binnen over taken en instructies voor verschillende ambtsdragers. Reden om een concrete gemeente te vragen materiaal ter beschikking te stellen. Het is hier te vinden. Misschien een geschikte opmaat om de tekst met de eigen situatie te vergelijken.   
----------------------------------------------------------------------------------
De e-flits verschijnt maandelijks. Dit is jaargang 3, nr. 8 (april 2021). Wilt u deze mails niet ontvangen? U kunt zich uitschrijven via k.vanderkamp@protestantsekerk.nl. Wilt u een mailadres toevoegen voor een gratis e-flits, dan kunt u zich op hetzelfde adres aanmelden.