Maart 2022

E-flits uit de classis Overijssel-Flevoland met informatie over kerk en regio
-----------------------------------------------------------------------------------

Kerk na corona 
'Det is daankensweerd, Here'. Eén voorganger zei het in de streektaal. De mensen kunnen weer vrijuit de kerk bezoeken. In een enkele gemeente zat het zondag 27 februari tjokvol. In andere gemeenten kijken de kerkgangers nog wat de kat uit de boom (klik hier). In een speciaal webinar ‘Kerk na corona’ denken we op 10 maart 19.30 uur na over de vraag hoe we het gemeentewerk oppakken. Meepraten met respectievelijk: Judith van der Meer - Schieferstein (lid classis), ds. Anneke van der Velde (adviseur dienstverlening), Henk van der Wal (VKB), Johan Kuiper (lid bm) en ds. Klaas van der Kamp (classispredikant)? Klik hier

Oekraïne
In Kampen sprak ds. Kasper Jager tijdens een demonstratie op straat (klik hier). In IJsselmuiden-Grafhorst was er een gebedsdienst met een online-verbinding naar Oekraïne en maakt men zich klaar om vluchtelingen op te vangen. In Goor speelde de organist na de zegen het Oekraïens volkslied (klik hier). In welhaast alle gemeenten is er aandacht voor de oorlog die Poetin heeft ontketend in Europa.

 
Veertigdagentijd
Het blad Petrus heeft een veertigdagenkalender uitgebracht met onder meer reflecties vanaf 2 maart van de classispredikant van Overijssel-Flevoland en de preses van de synode die ooit zijn kerkelijke werk begon in Zalk-Veecaten. Er worden ook filmopnames gemaakt die je kunt bekijken. Klik hier

Regionale kerkvorm
Je merkt in alle classes dat er gezocht wordt naar mogelijkheden het kerkelijk leven in kleine gemeenten te continueren. Ook in Overijssel-Flevoland is het een thema. We spraken er over met een aantal gemeenten in Oost-Twente en op 3 maart komt het thema aan de orde bij Klein-Salland. Wil je meedenken over een toekomstbestendige organisatie? Klik hier.

Ringen
De classis Overijssel-Flevoland heeft besloten de service aan ringverbanden in de regio te vergroten. Er wordt een gezamenlijk thema aangeboden en de afgevaardigden naar de classis zijn beschikbaar als ambassadeur en informant voor de ringen. Voor een impressie van de classisvergadering: Klik hier. 

Volk en elite
Het breed moderamen begint in de regel met een bezinning. De februari-vergadering werd getoonzet door de begrippen 'volk en elite', waarover Mechteld Jansen uit Swifterbant een essay schreef. Klik hier.

Vacatures
Het zal voor vacante gemeenten in Overijssel-Flevoland moeilijker worden om vacatures van predikanten ingevuld te krijgen. Uit een analyse van de leeftijden blijkt dat 39 procent van de predikanten komende zeven jaar met pensioen gaan; 20 procent van de vacatures zal vermoedelijk lastiger in te vullen zijn (klik hier). 

Link
We willen het netwerk van kerken in de classis Overijssel-Flevoland groter maken. Daarom het verzoek aan elke webmaster van een kerkelijke gemeente om een link op de website te plaatsen waarop mensen vanaf de  gemeentelijke homepage direct het kerknieuws uit de regio kunnen aanklikken. Klik hier

Film
Lotte Hoekstra heeft in het kader van de fotovakschool in Rotterdam een portret gemaakt van het beroep van predikant. In tien minuten geeft haar vader ds. Liekele Hoekstra uit Nieuwleusen een aansprekend doorkijkje in zijn werk. Klik hier. 

Personalia 

* Ds. Jan Hendrik van Wijk uit Windesheim heeft het beroep aangenomen naar de hervormde gemeente Oud-Vossemeer. 

* Ds. Willem Jan Dekker uit Amersfoort is beroepen door de protestantse gemeente Kampen (wijk 1). 

* Ds. Jan Geerts uit Zalk - Veecaten is beroepen door de hervormde gemeente te Ridderkerk.

* Daan Damsteeg is aangesteld als contactpersoon voor Kerk in Actie in Flevoland. 

------------------------------------------------------------------------------------
De e-flits verschijnt maandelijks en is gratis. Dit is jaargang 4, nr. 7 (maart 2022). U kunt zich inschrijven en uitschrijven via k.vanderkamp@protestantsekerk.nl