Ruimte voor kerkdiensten na coronacrisis

In De Hoeksteen te IJsselmuiden-Grafhorst puilde de kerk uit, zondagochtend 27 februari, de eerste gelegenheid na de coronacrisis dat je weer vrijuit naar de kerk kon gaan. De meeste andere plaatsen - zo wijst een rondgang langs kerkdienstgemist uit - zagen het bezoekerstal eveneens toenemen. Enkele kerken hielden een blok gereserveerd voor mensen die hechten aan anderhalve meter afstand. Nagenoeg alle plaatsen heetten de digitale bezoekers evenzeer welkom. Want waar men de camera's heeft geïnstalleerd lijken de meeste gemeenten de technische mogelijkheden te blijven gebruiken. Al zou het alleen maar zijn om de mensen die liever niet in grote groepen komen van dienst te zijn. Enkele predikanten lieten weten dat twijfelaars de volgende week kunnen komen, omdat er nog wel een plekje te vinden is in de kerk. En op diverse plaatsen was er na de dienst weer gelegenheid koffie, thee en ranja te drinken. 

Vanzelfsprekend werd er weer volop gezongen. De organisten sloegen stevige akkoorden aan op het orgel. En enkele plaatsen gebruikten de beamer nog om een enkel lied te laten horen of een filmpje voor de kinderen te laten zien. Psalm 84 en Psalm 122 waren vrolijke psalmen die aan het begin van de dienst de toon zetten. 

Tegelijk was er ingetogenheid. Want nagenoeg alle gemeenten kleurden de gebeden en de overdenking in door de oorlog die is ingezet door Rusland met het overschrijden van de grenzen van de Oekraïne. Op allerlei manier was er daarom naast dankzegging voor de heropening van de kerken een ingetogen stemming vanuit het besef dat 2000 kilometer verder op mensen voor hun vrijheid het leven moeten geven (voor de aandacht voor Oekraïne in Overijssel-Flevoland: klik hier). 

Foto bovenaan: De protestantse kerk in Heino is één van de weinige kerken waar men de collecte al tijdens de dienst houdt, dat kan ook  makkelijk met de vishengels die men hanteert; in de meeste gemeenten gebruikt men zakken die op rij bij de uitgang staan of een givt-app. 

Ds. Gert van Herk in Holten (Kandelaar) ging in gesprek met de kinderen

De gemeente van De Hoeksteen in IJsselmuiden-Grafhorst bezocht weer massaal de ochtenddienst

Ds. Marco Montagner ging voor in de Grote Kerk in Almelo en zetten in met een psalm over wat de volken toch drijft en hoe het toch kan dat de Russisch-Orthodoxe Kerk zich zo weinig kritisch uitlaat over wat Poetin doet.

Ds. Wilbert Dekker in de Westerkerk in Kampen zag hoe weer tientallen kinderen de kerkdienst bijwoonden en onder de preek hun eigen toepassing hadden in een nevenruimte; als vanzelf kwam bij de toepassing de situatie in Oekraïne aan de orde. Bij het zingen ging de voorganger als voorzanger achter de microfoon staan, omdat de officiële voorzangeres een positieve coronamelding had, dus toch nog....