Vrijgemaakte Oosterkerk in Enschede dicht

In de Oosterkerk in Enschede is zondag 18 juni de laatste dienst gehouden. De kerk van de gereformeerde vrijgemaakte kerk in Enschede Oost ziet zich om financiële redenen genoodzaakt de stap te maken.

Het gebouw is 129 jaar in gebruik geweest, vanaf het moment van de bouw in 1894. Toch zijn er nog zo’n 250 leden. Zij moeten zich laten overschrijven naar een andere kerkelijke gemeente in Enschede. Er zijn er zeven van een gereformeeerd-vrijgemaakte snit.

‘De laatste jaren is onze gemeente sterk vergrijsd, het ledenaantal liep terug’, legde Dick Laan voorzitter van de kerkenraad eerder dit jaar uit aan Tubantia. ‘Op een gegeven moment houdt het financieel op. Daar komt nog bij dat ‘de kar’ getrokken werd door een steeds kleiner groepje mensen. Als gemeente hebben we samen moeten besluiten dat het zo niet verder kan’.

De kerk op de hoek van de Wilhelminastraat en de Oldenzaalsestraat en de bijgebouwen worden verkocht. Achter de kerk staan verenigingsgebouw ‘De Blikopener’ en twee appartementen.