Muzikale begeleiding van gemeente

De musicus Eric Westerink biedt voor deze coronatijd op zijn website muzikale begeleidingen aan die je goed in een kerkdienst kunt gebruiken. De begeleidingen bevatten een voorspel op orgel of piano, soms aangevuld met een trombone. De trombone geeft de melodie goed aan en ligt qua kleur dicht bij de menselijke stem.

Die tip kwam binnen van ds. Frank Bruintjes, predikant van de Nederlands-gereformeerde kerk in Kampen, één van de kerken jaarlijks genodigd bij de kring van kerken Overijssel. Frank Bruintjes legt in een toelichting uit, dat de livestreamdiensten door veel gemeenten worden ingevuld met YouTube filmpjes van psalmen, gezangen en opwekkingsliederen. Hoewel de filmpjes van Sela en van Nederland Zingt van prima kwaliteit zijn, heeft het als nadeel dat je als predikant je liturgie moet aanpassen aan wat er op YouTube beschikbaar is en dat je (ondanks de lijst van de EO) zit met onzekerheid over de rechten (‘worden we er niet afgegooid ?’).

De teksten die via liedbegeleidingen worden aangeboden hebben dat nadeel niet. Je kunt bestellen wat je nodig hebt (Psalmen, Liedboek, Opwekking e.a.). Elk lied standaard met voldoende coupletten. Je betaalt per lied 6 euro, en dan heb je de gespeelde tekst ook voor altijd in je bezit.


Een voorbeeld is hier te vinden. Het geluidsbestand wordt in dit voorbeeld in de kerk gewoon via de geluidsinstallatie

afgespeeld en tegelijk via YouTube gestreamd. Het geluidsspoor van de zangeres werd er in dit geval los aan toegevoegd. Zowel voor de kerkganger als voor de kijker voelt het aan als de gewone begeleiding.


Voor proef kun je van de site gratis NLB 416 (“Ga met God”), Ps 65/72 NB en Opw 176 (“U bent mijn schuilplaats) downloaden. Zie verder: www.liedbegeleidingen.nl

Foto: beeld te zien bij de voorbeeldopname