Foto: beeld van een eerder gezamenlijk naar buiten treden vanuit de drie godsdiensten in Zwolle

Gezamenlijke viering joden, christenen en moslims om vrede


Hoe kan je als christen in deze hectische tijd uitdrukking geven aan je verlangen naar vrede, zonder dat je door je woordkeus of het voorbeeld dat je geeft al weer polariserend te werken? In de tijd dat ik bij de Raad van Kerken werkte, kozen we als antwoord: door samen op te trekken met joden en moslims in Nederland. De woorden die je samen kiest kunnen verbindend werken naar buiten toe.

Mogelijk heeft men in Zwolle soortgelijke gedachten. Hoe dan ook: op zondag 7 januari 2024 geven joden, christenen en moslims er samen uitdrukking aan hun verlangen naar vrede. Ze doen dat vanaf 19.30 uur in de Oosterkerk aan de Bagijnesingel, ingang Koewegje 2.

De Zwollenaren hebben inmiddels al een traditie opgebouwd met hun interreligieuze viering aan het begin van het nieuwe jaar. Het thema voor 2024 is: Leve(n) de vrede. In deze tijd van spanningen en oorlogen spreekt het thema voor zich. De Zwolse werkgroep SLAG, Samen Leven Anders Geloven, is de motor achter de viering. Iedereen is van harte welkom.

 

Zwollenaren vanuit Jodendom, Christendom en Islam zoeken elkaar op in deze gezamenlijke viering en bidden samen met anderen voor vrede. ‘De drie godsdiensten zijn in de kern al met elkaar verbonden, namelijk door eenzelfde stamvader Abraham’, zo schrijft de organisatie. ‘We zoeken in de viering naar verbinding in het leven van nu’.

Het Zwolse initiatief dateert al van 1992. Het initiatief van de landelijke Raad van Kerken, waar ik in het begin naar verwees, kwam op in de jaren 2005-2006. Er waren verschillende aanslagen geweest door extremisten die zich beriepen op hun godsdienstige overtuiging. Leiders van de joodse, christelijke en islamitische gemeenschap reageerden steevast met een bezoek aan de ambassade van het land waar de aanslag had plaatsgevonden en benadrukten dat zij hun geloofsovertuiging volstrekt anders verstaan dan de extremisten. Het gezamenlijk opereren van de drie godsdiensten op landelijk niveau resulteerde in de vorming van het OJCM, overlegorgaan van joden, christenen en moslims.

In het informele overleg met de landelijke kerk is gewezen op zowel het OJCM als plaatselijke initiatieven, om bijvoorbeeld in gezamenlijkheid het verlangen naar vrede in Gaza onder woorden te brengen. Door samen een voorzichtige tekst te kiezen kan je wellicht buiten de sfeer van polarisatie blijven en een ander geluid naar buiten brengen.