Predikante als rolmodel

Ds. Geralda Rohaan-Van de Kamp (46) heeft onlangs een prijs in ontvangst mogen nemen als rolvoorbeeld voor andere vrouwen. De Vier de Vrouw-prijs werd haar uitgereikt in het kader van Internationale Vrouwendag. De Stentor berichtte al eerder over de prijsuitreiking. De predikante uit Bergentheim sprak tegenover de krant over een verrassing. ‘Het viel uit de lucht voor me. Waarom ik?’

De prijs bestaat uit een broche en is haar begin maart overhandigd door wethouder Gitta Luiten. De gemeenteraad heeft gebrainstormd op namen voor de prijs en uiteindelijk gekozen voor Geralda Rohaan. Volgens de jury is ze een inspirerend rolmodel voor vrouwen en meisjes. ‘Werkzaam in een mannenvak, zeiden ze. Heel zichtbaar, duidelijk aanwezig. Een verbinder ook, ik breng mensen bij elkaar. Dat laatste klopt wel. Maar dat mannenvak valt wel mee hoor. Ik loop nooit ergens tegenaan omdat ik vrouw ben’, zegt ze relativerend tegenover de Stentor.

De gesprekken over vrouwen in het ambt zijn opnieuw in de actualiteit, nadat ds. Albertine Leene onlangs als eerste vrouwelijke predikante een beroep heeft aangenomen naar een gereformeerde kerk vrijgemaakt (Hattem). Het thema komt af en toe in de eigen protestantse classis naar voren, omdat het aantal vrouwen onder de afgevaardigden – net als het aantal jongeren – sterk ondervertegenwoordigd is.

Foto: ds. Geralda Rohaan tijdens een toerustingsbijeenkomst van de ring Hardenberg