Foto: Janny Bunschoten, Sjaak Simonse en Klaas van der Kamp (v.l.n.r.) voor de kaart van Flevoland bij het Provinciehuis in Lelystad

Provincie Flevoland en Kerk leggen agenda’s naast elkaar


De aanwezigheid van een kerkgebouw in een dorp kan de leefbaarheid van de kern ten goede komen. Dat was één van de thema’s waarover gedeputeerde Sjaak Simonse van de provincie Flevoland en de afvaardiging vanuit de kerken bestaande uit Janny Bunschoten en Klaas van der Kamp, op donderdag 30 november in het Provinciehuis hebben gesproken.

De kerkelijke delegatie legde uit, dat een dreigende sluiting van kerkgebouwen voor de eredienst niet per se gepaard hoeft te gaan met het verbouwen van de kerk tot een appartementencomplex of zelfs de afbraak van de kerk. Het gebouw kan prima dienst doen als ‘gezamenlijke huiskamer’ van een dorp. Ook kerkgebouwen die ’s zondags voor de eredienst worden gebruikt, kunnen prima worden ingezet als openbare ontmoetingsplaats voor de omliggende gemeenschap gedurende de week. ‘Je houdt op die manier een ziel in een dorp’, aldus één van de delegatieleden. Ze verzochten gedeputeerde Simonse om deze gedachten mee te nemen in het beleid van een vitale samenleving.

Een tweede thema dat bij het bezoek aan de orde kwam betrof de mensen die het minder breed hebben, mensen die onder eenzaamheid lijden, mensen die onder druk staan om de bedrijfsvoering in de landbouw en de visserij overeind te houden. Benadrukt werd dat je bij een ‘vitale samenleving’ en bij ‘zorg en gezondheid’ niet alleen aan fysieke eigenschappen moet denken, maar ook de geestelijke gezondheidszorg in brede zin moet verwoorden.

Het collegeakkoord spreekt over een nieuwe kijk op de samenleving. Flevoland wil gericht zijn op de toekomst. De kerkelijke delegatie noemde daarbij de kerken en religies in bredere zin als een sector die welzijn en welbevinden van burgers kan bevorderen. ‘Het is jammer dat bij de ontwikkeling van een nieuwe wijk in bijvoorbeeld Almere er gedacht is aan allerlei vormen van onderwijs, sport en zorg, maar dat de noodzakelijke infrastructuur om vanaf dag 1 elkaar te ontmoeten als buurt of als kerk soms wordt vergeten’, aldus de delegatie, die wees op nieuwbouwcomplexen als Almere-Hout, Almere-Poort, Almere-Pampus waar het maanden, soms nog langer, kan duren, voordat kerken en buurthuizen in de wijk verrijzen.

Gedeputeerde Staten van Flevoland hebben participatie hoog in het vaandel staan. De kerk in Almere probeert vanuit een soortgelijk verlangen jonge zingevers te bereiken met een speciaal project, waaraan ook een projectleider / coördinator is verbonden, gericht op deze doelgroep van 16 tot 26.

Een ander thema uit het collegeakkoord betreft het vastleggen van de verhalen van de eerste generatie. Flevoland raakt zich steeds meer bewust van het feit dat het niet alleen een provincie is met toekomst, maar ook een provincie waarvan de verhalen van de eerste generatie moeten worden vastgelegd, wil de geschiedenis niet  verloren gaan. In dat verband zou mogelijk ook het archief van de kerken van dienst kunnen zijn.

De gesprekspartners maakten ook nader persoonlijk kennis. Gedeputeerde Sjaak Simonse heeft zijn roots in Luttelgeest en woont al weer enkele jaren in Ens. Hij is kerkelijk betrokken en leeft mee bij de Gereformeerde Gemeente te Emmeloord.