Foto: Jacqueline van Dop geeft Jaap een afscheidscadeau: een e-reader

Afscheid eerste classispredikant 


Ds. Jaap van Beelen, classispredikant van Gelderland Zuid en Oost heeft zaterdag 26 augustus in de Ontmoetingskerk in Dieren afscheid genomen als classispredikant. Het is de eerste van vier classispredikanten die dit jaar terugtreden na een eerste periode van vijf jaar regionaal werk. 

Van Beelen ging zelf voor in een korte viering, waarin hij een gedeelte uit Openbaring 7 centraal stelde, waarmee hij in 1985 als bevoegd voorganger ook was gestart. Een woord van troost om bij tegenslag en inspanningen het geloof vast te houden en het vertrouwen op Gods hulp. 

Na de korte viering werd Jaap van Beelen door twee mensen toegesproken. Ds. Co Janssen, voorzitter van de visitatoren in de regio, gaf een overzicht van de levensloop van Jaap. 'Eigenlijk heb je maar twee keer afscheid hoeven nemen', zei hij. De eerste keer was van de eerste gemeente Randwijk in 2000, toen hij op regionaal ging werken: eerst als scriba van de PKV Gelderland, een functie die vloeiend overging in die van Regionaal adviseur en tenslotte in 2018 in die van classispredikant. Jaap zelf benadrukte dat de functie van classispredikant echt anders was, meer gericht op geloof en kerk. 'Ik heb me echt predikant gevoeld in deze tijd'. 

Pastor Jacqueline van Dop, preses van Gelderland Zuid en Oost, sprak de afscheidswoorden van waardering en losmaking in de liturgie uit. Zij memoreerde na de dienst Jaaps kwaliteiten. Hij stond in zijn werk onder meer bekend als een kerkorde-deskundige. Jaap zocht met mensen mee naar oplossingen, ook als de kerkorde weerbarstig was. 'Zolang je binnen de kaders van de kerkorde blijft, is het geen experimenteren', is een uitspraak van Jaap van Beelen. 

Jaap van Beelen heeft er voor gekozen om de resterende maanden tot zijn echte emeritaat niet aan een tweede periode als classispredikant te beginnen. Hij blijft wel drie dagen per week werken voor de Dienstenorganisatie. Twee dagen werkt hij aan een project dat de kleine gemeente een betere kerkordelijke basis wil bieden. Eén dag per week helpt hij de afdeling Juridische zaken achterstallig werk op te ruimen. 

Jaap van Beelen wordt opgevolgd door ds. Ada Rebel, die over enkele weken wordt bevestigd. Naast Jaap van Beelen treden dit jaar ook terug: Wim Beekman (Fryslân), Julia van Rijn (Zuid-Holland-Noord) en Jan Hommes (Groningen-Drenthe).   

Foto: Pastor Jacqueline van Dop spreekt de afrondende woorden uit, terwijl Jaap van Beelen staat.