Samenwerking gemeenten met carrousel-methode

In de regio Deventer werken de predikanten samen aan toerusting. Ze hanteren daarbij een zogenaamde carrousel-methode. Het betekent dat verschillende predikanten vanuit een gemeenschappelijk kader een thema uitwerken en dat ene thema in diverse kerkgebouwen bespreken met gemeenteleden ter plaatse.

Het idee is ooit begonnen met een zogenaamde Bonhoeffer-carrousel die de voorgangers van de PKN-kerken van Deventer, Diepenveen, Colmschate-Schalkhaar en Bathmen-Okkenbroek drie jaar geleden hadden opgezet. De coronatijd stelde paal en perk aan de mogelijkheden het concept verder uit te bouwen.

Dit jaar presenteren de voorgangers opnieuw een gezamenlijk programma. Op drie maal drie avonden op drie plaatsen bieden zij een gevarieerd menu aan rond het jaarthema van de Protestantse Kerk in Nederland ‘Aan tafel!’. Een vierde gezamenlijke avond sluit deze carrousel af.


Mensen kunnen de avonden in de eigen gemeente meemaken, of als dat beter uitkomt inschrijven bij een van de andere gemeenten. Ook als men niet alle vier de avonden kan of wil bijwonen, is men welkom bij een enkele avond.

De thema’s die aan de orde komen zijn:


Thema 1: Bijbelse maaltijdverhalen aan den lijve geproefd (aanvang 20.00 uur)

Op deze avond gaan de bezoekers niet alleen met het ‘hoofd’ aan de slag, maar doet het hele lichaam mee. ‘Ervaar Bijbelse maaltijdverhalen aan den lijve!’, schrijven de  predikanten.


Thema 2: De Aardappeleters (aanvang 18.30 uur)

Op deze avond gaan de deelnemers met de vijf zintuigen aan tafel. De initiatiefnemers schrijven: ‘We zien het schilderij van Vincent van Gogh, we eten met elkaar en vragen ons af waar ons voedsel vandaan komt. Welke reis heeft de aardappel gemaakt voordat hij ‘Hollandse pot’ werd? We horen het bijzondere (geloofs)verhaal van een aardappelteler die overging op zonnebloemen. Dat alles in het licht van Psalm 24 over de aarde en haar volheid, ‘des Heren koninklijk domein’. Wat in stilte bloeit, in de luwte van tuinen, voor wie heeft Hij dat bestemd?’ Voedselpioniers uit Lettele, Henk en Carolien Schoneveld en dochter Babke Roeterdink, verzorgen de eenpansmaaltijd met seizoensproducten en vertellen over hun passie: duurzame voedseltransitie.

 

Thema 3: Tafelmanieren (aanvang 20.00 uur)

De toelichting: ‘Ieder heeft z’n eigen tafelmanieren en rituelen. Was het ‘vroeger’ aan christelijke huiskamertafels vanzelfsprekend de maaltijd te beginnen met gebed en dikwijls te eindigen met een Bijbelgedeelte, vandaag de dag is die vanzelfsprekendheid verdwenen. Maar goede gewoontes kennen we nog wel. Hoe waren en zijn onze tafelmanieren, en

wat kunnen we van elkaar leren?’

Aan deze Carrousel werken mee: ds. Saar Hoogendijk, ds. Wim de Jong (Deventer), ds. Henk Spit (Diepenveen), kw. Hanneke Overduin, ds. Hanneke Diermanse ds. Gert Wijnstok (Bathmen-Okkenbroek) en ds. Henk Schuurman (Colmschate-Schalkhaar).

 

Bij de carrousel horen data die lopen van 11 oktober tot 11 januari. Klik hier voor de informatiefolder.

Foto: thematische associatie (archieffoto uit de Lebuïnuskerk in Deventer)