Hongaars-Nederlandse bundel 'Spirit online' / 'Online lélek'

Er is een tweetalige bundel verschenen in het Nederlands en het Hongaars met de titel ‘Spirit online’ / Online lélek’. De ondertitel luidt: ‘Building Church and Community in a Digital Age’ / ‘Gyülekezet – és közösségépítés a digitális korban’. De uitgave is vrucht van samenwerking tussen Nederlandse en Hongaarse predikanten.

De initiatiefgroep bestaat uit: Beke Bóroka, Froukje de Hoop, Wim de Jong (Deventer), Elly van der Meulen, Ries Nieuwkoop (Zwolle), Pap Ákos en Cisca Sterk. Ze schrijven onder meer:

‘Sinds de tijd van de Reformatie bestaat er een hechte band tussen de Hongaarse en Nederlandse protestantse kerken. De kerkelijke, academische en collegiale uitwisseling tussen protestantse predikanten uit Transsylvanië en Nederland heeft daarmee een lange traditie. Telkens weer wordt het als waardevol ervaren om elkaar te ontmoeten in de context waar het predikantschap vorm krijgt: dus in de praktijk van de lokale gemeente. De studieuze bijeenkomsten met collega’s vanuit beide contexten rondom actuele theologische thema’s verdiepen vervolgens de ontmoeting. En zo leren we van elkaar en inspireren we elkaar’.

‘In 2020 en 2021 verliepen de ontmoetingen via online conferentiebijeenkomsten. Daarbij kwam al gauw het thema van de 2022 conferentie naar voren. Door de Covid pandemie waren we als kerken immers gedwongen om vieringen, pastoraat en vorming digitaal vorm te geven. Livestreams en online platforms, chatrooms en social media werden ingezet om de geloofsgemeenschap verbonden te houden. Er werd geëxperimenteerd, en achteraf ook gereflecteerd. Wat betekent de digitalisering eigenlijk voor onze communicatie vormen? En: is digitale communicatie wel in alle opzichten geschikt als geloofscommunicatie? Spreekt de Heilige geest ook door de nieuwe media? En wat betekent dat voor de rol van de predikant in een gemeente die vaak letterlijk in de diaspora verblijft? Deze vragen kwamen voorbij op de conferentie in Nieuw-Amsterdam in juni 2022. Het verblijf in de lokale kerken van Nieuw-Amsterdam én het verblijf op camping Buitenland maakte dat we daadwerkelijk een leergemeenschap konden vormen. Met 40 predikanten in totaal besteedden we twee dagen aan drie clusters over online kerk zijn voor wat betreft pastoraat, vieren en ecclesiologie. Telkens werden meer theoretische bijdragen afgewisseld met het delen van ‘good practices’’.

‘In deze bundel treft u de lezingen en impressies van deze conferentie. We hopen dat u er hoop uit put om in uw eigen situatie te blijven bouwen aan kerk en gemeenschap in een digitaal tijdperk. In vertrouwen dat de Geest van God zich daarin niet onbetuigd zal laten’.

In het theoretische deel staan de volgende publicaties:
* Molnár-Kovács Dorottya, ‘Should the gospel be marketed?’
* Theo Hettema, ‘The online pastor: Changes and Challenges’
* Klaas van der Kamp, ‘Virtual access helps to deepen religious feelings’ (klik hier)
* Boróka Beke, ‘Attempt to define the reality’

In het praktische deel zijn de volgende bijdragen te vinden:
* Jaap Oosterhuis, ‘Online – Church in times of corona: The Netherlands
* Zoltán Varga, ‘Online- Church in times of corona: the case of Transsylvania
* Ákos Pap, ‘Transylvania: Practices and today’s methods for being a community online
* Gert Landman, ‘Monastery online: a protestant development

Foto: boven de Engelse uitvoering / onder omgedraaid de Hongaarse uitvoering