Afscheidsrede prof. Riemer Roukema

Prof. dr. Riemer Roukema uit Zwolle neemt vrijdag 23 juni afscheid van de Protestantse Theologische Universiteit. Hij gaat met emeritaat. Tijdens de afscheidsbijeenkomst in de Pieterskerk in Utrecht zal hij een rede uitspreken met de titel ‘Motieven om christen te worden in de tweede en derde eeuw’.

Riemer Roukema was van 2002 tot 2014 hoogleraar Nieuwe Testament aan de Protestantse Theologische Universiteit, eerst in Kampen, sinds 2012 in Groningen, en sinds september 2014 is hij in deeltijd onderzoekshoogleraar Vroeg Christendom aan de PTHU.

Roukema is in de regio ook bekend als voorganger van de Waalse gemeente in Zwolle, een kerk waar men de eredienst onderhoudt in de Franse taal. Riemer Roukema heeft er sinds 2019 een kleine aanstelling als predikant.

Hij promoveerde in 1988 aan de Vrije Universiteit op het proefschrift ‘The Diversity of Laws in Origen’s Commentary on Romans’. Wat zijn Franse taalgevoel betreft: Hij was van 2000 tot 2002 hoogleraar in de geschiedenis van het oude christendom en de patristiek aan de Faculté de Théologie Protestante van de Université Marc Bloch te Straatsburg.