Foto: de Martinikerk in Franeker tijdens het afscheid van ds. Wim Beekman

Wisseling van wacht in Fryslân


Ze noemen het wel de protestantse kathedraal van Friesland. Sinds de coronacrisis zijn er wekelijks uitzendingen geweest bij Omroep Friesland van de eredienst. De opnames kwamen steevast vanuit de Martinikerk van Franeker. En daaraan heeft de kerk zijn bijnaam te danken. Het stond dan ook bij voorbaat vast dat de wisseling van classispredikanten in deze kerk zou plaatsvinden. Waar vijf jaar geleden ds. Wim Beekman in Heerenveen werd bevestigd, nam men nu in Franeker afscheid van hem als classispredikant. In dezelfde dienst werd ds. Riemer Praamsma bevestigd als zijn opvolger. 

Beekman reflecteerde op Mattheus 6: 25-34; het gedeelte waarin Jezus zijn discipelen opdraagt zich geen zorgen te maken over de dag van morgen. Het is een tekst, zei de scheidende classispredikant, die hij noch als gemeentepredikant, noch als classispredikant ooit had durven aanhalen. Nu stond de tekst centraal bij het afscheid van Wim Beekman. Beekman las er een bemoediging in: Laat je hand nu doen wat het vindt om te doen en vertrouw er op dat de Heer in de toekomst zelf deuren opent die nodig zijn voor de continuïteit van het kerkelijk leven. 

In dezelfde dienst trad ds. Riemer Praamsma aan als nieuwe classispredikant. Hij sprak enkele alinea's uit voorafgaand aan de voorbeden over Romeinen 13: 1b, waar Paulus spreekt over de redding die nu dichterbij is dan op het moment dat de Romeinen tot geloof zijn gekomen. Praamsma ziet er een uitnodiging in met geloof naar voren te kijken. En waar het gemoed verflauwt, mag men in gebed de hoop levend houden. 

De gehele dienst was in de Nederlandse taal behoudens de zegen aan het eind. Ds. Riemer Praamsma sprak die uit in het Fries. Ds. Beekman gebruikte een Fries citaat in zijn meditatie: 'As it net kin sa't it moat, moat it mar sa't kin'. De twee predikanten werden na afloop van de dienst in de kathedraal van Friesland ook in het Nederlands toegesproken door ds. Idske van der Pol, voorzitter van de visitatie en door Jelmer de Jong, voorzitter van het classicaal college voor de behandeling van beheerszaken. Onder de gasten vertegenwoordigers van gemeenten en classicale colleges. De Rooms-Katholieke Kerk was als oecumenische partner vertegenwoordigd door bisschop Ron van den Hout van het bisdom Groningen-Leeuwarden. Vanuit de landelijke kerk was Marjolein Willemsen, teammanager Behandeling en Expertise, aanwezig. De classes waren vertegenwoordigd door drie classispredikanten en diverse werkers in de regio zoals Andele Hellema (beleidsadviseur CCBB) en Evelien Vrolijk (adviseur dienstverlening) drukten de twee classispredikanten de hand. 

Foto onder: Op de voorgrond met rode stropdas de nieuwe classispredikant ds. Riemer Praamsma, naast hem in het blauw de scheidende predikant ds. Wim Beekman.