Pastoreslunch 16 juni 2023

De classis Overijssel-Flevoland organiseert een pastoreslunch voor alle predikanten en kerkelijke werkers die in de regio wonen. De bijeenkomst vindt plaats op 16 juni 2023 van 11.45 uur tot 15.30 uur in centrum De Overkant, Kerkplein 22 in Dalfsen. Als thema voor de ontmoeting is gekozen voor het onderwerp ‘Goed volk buiten’. De bijeenkomst is bedoeld om de onderlinge bekendheid uit te bouwen en om een stimulans te geven aan het apostolaat in de classis; de zichtbaarheid van de kerk in de samenleving.

Het programma ziet er als volgt uit:
* Inloop circa 11.45 uur
* Opening ds. Wilbert Dekker uit Kampen, preses van de classis
* Commissaris van de koning Andries Heidema over: ‘Het evangelie op straat’

* Lunch
* Cursiefje ds. Florisca van Willegen uit Almere-Haven
* Ds. Saar Hoogendijk uit Deventer over ‘Een theologie van goed volk buiten’
* Dr. Oane Reitsma, medewerker eredienst en kerkmuziek Dienstenorganisatie, over ‘Liederen van buiten in het liedboek’
* Cursiefje Ds. Nick de Graaf uit Den Ham  
* Kuier- en hoekjesmoment
* Plenaire oogst  
* Afsluiting circa 15.30 uur

De middagvoorzitter is ds. Wilbert Dekker, preses van de classicale vergadering Overijssel-Flevoland.

Het breed moderamen van de classis vroeg om een bijeenkomst van deze aard. Zeker na corona is het minder vanzelfsprekend dat mensen elkaar bij diverse gelegenheden ontmoeten. Een bijeenkomst voor alle pastores kan de onderlinge vertrouwdheid en kennis doen toenemen.

Er was eerder een pastoreslunch in Overijssel en Flevoland. Dat was op 17 juni 2019, toen was het thema ‘Spiritualiteit van samen’. Nu is gekozen voor het onderwerp ‘Goed volk buiten’. De onderliggende gedachte is, dat je als geloofsgemeenschap ook gezicht geeft aan de kerk bij mensen buiten de eigen kring. Het contact met de overheid hoort daarbij en het deelnemen aan maatschappelijke netwerken.

Er is een strategisch belang om als kerk in het geheel van de samenleving zichtbaar te zijn. Je houdt daarmee een link naar mensen die zeggen wel gelovig te zijn, maar niet direct de behoefte te voelen regelmatig kerkdiensten te bezoeken. Wellicht kan je een besef van ‘onze kerk’ blijven ontwikkelen, waardoor deze mensen gemakkelijker binnenkomen  als er een activiteit is die hen aanspreekt. En je kunt het kerkgebouw als zodanig een functie geven als ‘ziel in een leefgemeenschap’ naast de erediensten en lofprijzing die er gestalte krijgt vanuit het geloof.

Andries Heidema, commissaris van de koning in Overijssel, is uitgenodigd om iets over het buitenperspectief te zeggen; hij gaat in op de vraag waar hij het evangelie tegenkomt buiten de kerk onder de  noemer ‘het evangelie op straat’.

Ds. Saar Hoogendijk uit Deventer is uitgenodigd om een theologische bedding aan te reiken bij het thema. Onder de noemer ‘een theologie van goed volk buiten’ geeft ze een uitvergroting van de theologie in het actuele beleidsplan van de protestantse gemeente te Deventer. Men heeft zich in de Hanzestad bij de Lebuïnus laten inspireren door de 4 c’s van de Engelse theoloog Samuël Wells: community, compassion, culture and commerce.

Dr. Oane Reitsma, tot voor kort werkzaam in Enschede en tegenwoordig een baan combinerend bij de Dienstenorganisatie als medewerker liturgie en kerkmuziek met een predikantschap in Hilversum laat zien hoe muziek van buiten in het liedboek is gekomen dat in 2014 verscheen.

Ds. Niels de Graaf uit Den Ham en ds. Florisca van Willegen uit Almere-Haven zijn gevraagd om in een column het thema aan te raken. Ze vertegenwoordigen beiden de iets jongere generatie van pastores in de regio.

Bezoekers krijgen gelegenheid om in een kuier- en hoekjesmoment verder te praten over het thema. Ze kunnen kiezen uit de thema’s:
1. Goed volk buiten als kleur voor de prediking.
2. Goed volk buiten als kleur voor toerusting.
3. Goed volk buiten als opmaat voor een muzikale oefening (Oane Reitsma).
4. Goed volk buiten in je arbeid als kerkelijk werker.
5. Goed volk buiten in je ervaringen als emeritus.

Er zijn voor de deelnemers geen bijzondere kosten aan het programma verbonden. Men kan zich digitaal opgeven via de volgende link: klik hier.