Buitenlandse gast in je gemeente

Hoe inspirerend kan het zijn als je als gemeente in een kerkdienst of tijdens een gemeenteavond gasten ontvangt uit het buitenland. Er komt met de gasten een nieuwsgierigheid binnen in de gemeente, die met de ogen van een buitenstaander leert kijken naar de eigen gemeente.

De PTHU en enkele andere partners waaronder de Kerk in Actie, stellen plaatselijke gemeenten in de gelegenheid in september of oktober theologiestudenten te ontvangen in het kader van het ‘Bridging Gaps’-programma. Onder de studenten zijn onder meer jongeren uit Zuid-Afrika, het land waar de classis Overijssel-Flevoland speciale banden mee onderhoudt.

Wereldwijd kerk-zijn kun je optimaal ervaren door een christen uit het buitenland te ontvangen in je eigen kerk. Aanmelden kan tot 1 juli a.s.; wees er snel bij, 32 kerken krijgen deze kans!

In het najaar hopen 17 internationale theologiestudenten naar Amsterdam te komen om deel te nemen aan het Bridging Gapsprogramma, een interculturele uitwisseling onder theologiestudenten. Een groep met diverse nationaliteiten en kerkelijke achtergronden volgt samen een programma en maken kennis met kerken in Nederland. Dit jaar doen 17 theologiestudenten uit Brazilië, Colombia, Ethiopië, India, Indonesië, Kameroen, Kenia, Mozambique, Myanmar, Rwanda, Zuid-Afrika en Zimbabwe mee. Ze hopen van september tot en met november onderzoek te doen, colleges te volgen en verschillende excursies te ondernemen in Nederland.


Bezoeken aan Nederlandse kerkelijke gemeenten maken onderdeel uit van het programma. Voor zowel studenten als kerken is dit een hoogtepunt van het verblijf! De studenten kunnen iets delen over kerk-zijn in hun thuisland, bijvoorbeeld in de vorm van een gebed of presentatie in je kerkdienst of tijdens een gemeenteavond, en als gemeente kun je iets delen over kerk-zijn hier. De studenten bezoeken doorgaans in tweetallen verschillende gemeenten en er zijn 32 plekken beschikbaar.


Hieronder zetten we enkele zaken op een rij: 

  • Geef je op voor een specifiek weekend: 17/18 september, 1/2 oktober, 15/16 oktober of 29/30 oktober.
  • De studenten reizen in tweetallen, zodat ze gezelschap hebben aan elkaar.
  • De studenten reizen vanaf Amsterdam. Haal hen van een station als je plaats lastig met de trein te bereiken is.
  • Als uitnodigende gemeente betaal je hun reiskosten.
  • Is jouw gemeente ver weg van Amsterdam, nodig hen dan een heel weekend uit.
  • Laat studenten meerdere gemeenteleden ontmoeten buiten de kerkdienst om.
  • Zorg dat er voldoende Engelssprekende mensen aanwezig zijn.
  • Laat studenten iets zien van je woonplaats.


Je kunt je gemeente hiervoor aanmelden tot uiterlijk 1 juli 2022. Stuur een email naar Kirsten van der Ham, k.vander.ham@pthu.nl, ook als je eerst extra informatie wil. Geef door:

  • Welk weekend je studenten uitnodigt: 1 of 2 dagen.
  • Of je voorkeur hebt voor studenten uit een bepaald land.
  • Of je een bijdrage van de studenten verwacht, zoals gebed, overdenking, presentatie.


Het 'Bridging Gaps'-programma is een samenwerking van faculteit Religie en Theologie van de VU, en de Protestantse Theologische Universiteit, ondersteund door o.a. Kerk in Actie en de VUvereniging.

Foto: archieffoto uit eigen archiefbestand (asociatief gekozen)