Kerkrentmeesters worstelen met energieprijzen

De energieprijs stelt kerkrentmeesters voor grote uitdagingen. Men zoekt koortsachtig naar alternatieven, om te voorkomen dat de gasrekening verdubbelt of verdriedubbelt. Maar het ei van Columbus is moeilijk te geven.

Dat blijkt uit een artikel in het dagblad Trouw van 27 september 2022 met de kop ‘Klappertandend naar de hostie’. Grote, historische kerken, moeten het dubbele tot het viervoudige gaan betalen voor hun gas en elektriciteit, aldus Moniek Smit van de redactie religie en filosofie. De rooms-katholieke kerk in Harlingen ziet de rekening omhoog springen van 37.000 euro in voorgaande jaren naar 150.000 euro komend jaar. De kerk in Middelburg spreekt van een stijging van 17.000 euro naar 34.000 euro per jaar.

Om de kosten te drukken wijken mensen uit van grote kerken naar kleinere zaaltjes. De kerkgangers krijgen de vraag zich warmer te kleden. En de thermostaat in de kerk stelt men lager af. Soms korten voorgangers de diensten in.

Jos Aarnoudse, directeur van de kerkrentmeesterlijke koepel VKB, heeft geen gouden tip. Duurzaamheidsmaatregelen laten zich moeilijk geforceerd doorzetten. ‘Lokaal verwarmen kan een een goede optie zijn’, zegt hij in Trouw. ‘Kijk bijvoorbeeld of je een glazen wand in de kerk kunt plaatsen waardoor de ruimte die je verwarmt kleiner wordt. Terug naar de stoofjes en de paardenharen dekens gaan we niet meer, maar je kunt wel zorgen voor mooie elektrische dekens en kussentjes’.

Tijdens de vierjaarlijkse bezoeken van de classispredikant komt het thema van de energieprijzen regelmatig aan de orde. Het gesprek heeft twee invalshoeken: Er is een diaconale vraag naar de positie van de minder draagkrachtigen in de samenleving en er is een vraag naar de stijgende kosten voor de kerkrentmeesters. 

De landelijke kerk gaat op de eigen website in op de enorm stijgende energiekosten en de verwachte inflatie in 2022 van bijna 10% en in 2023 van 2,6% (cijfers genoteerd op het moment van schrijven en later al weer bijgesteld). De gevolgen zullen voor veel gemeenten omvangrijk zijn. Daarom adviseert de kerk om na te denken over tijdelijke praktische oplossingen, zoals het combineren van diensten in kerkgebouwen of het houden van diensten in een bijgebouw of kerkelijk centrum in plaats van in de kerk. Zeker is dat elke gemeente een eigen plan zal moeten opstellen om de hopelijk tijdelijke kostenstijging op te vangen. De kostenstijging zal ook consequenties hebben voor de diaconale taken van gemeenten, legt men uit. Ad hoc-beslissingen die gevolgen hebben voor de lange termijn zijn dan niet verstandig. Kijk vooruit en maak plannen voor het geval de onzekerheid langer zal duren.



Foto: associatie uit archief