Kerkdiensten in Hengelo en Almere

Wezenzondag heet de zondag tussen Hemelvaart en Pinksteren. Voor westerse christenen viel de dag op zondag 24 mei. Maar, vertelde ds. Oane Reitsma tijdens de kerkdienst die RTV-Oost uitzond via televisie vanuit de Syrisch-Orthodoxe Kerk in Hengelo, in de oosterse traditie telt men anders en valt de zondag (die men niet specifiek aanduidt als wezenzondag) dit jaar later. Het woord 'wezen' wijst op de tussenfase: Jezus is naar de hemel gevaren en de Geest is nog niet uitgestort, we zijn als gelovigen als het ware even zondag ouderlijk huis.

In Hengelo legde men een associatie naar 'op vreemde grond', in de kerkdienst werd de historie verweven van de Syrisch-Orthodoxe gemeenschap in Nederland. De kerk van waaruit de dienst werd gehouden is de eerste kerk die de toenmalige vluchtelingen kochten in West-Europa. Dat was in 1977. Nu gingen priester Samoil Dogan en ds. Oane Reitsma uit Enschede er voor. Er waren twee 'koren', misschien moet je zeggen 'groepen vocalisten', die de muziek verzorgden. Vanuit de protestantse gemeenschap in Enschede was Mathijs Kraan als cantor meegekomen met enkele vocalisten; vanuit de syrisch-orthodoxe gemeenschap waren er enkele mannen- en vrouwenstemmen. De meeste teksten waren in het Nederlands; maar er waren ook liederen, responsies en teksten in het Aramees, de taal van Jezus: natuurlijk de liederen van het syrisch-orthodoxe koor, het Onze Vader en de zegen die Samoil Dogan aan het einde uitsprak. Een bijzonder moment was ongetwijfeld ook het uitspreken van de geloofsbelijdenis: Samoil zette in en na enkele zinnen viel Oane hem bij. 

Omroep Flevoland was dit keer neergestreken bij de Wegwijzer, een evangelische gemeenschap in Almere. De muziek werd kracht bijgezet door enkele instrumentalisten en het genre richtte zich op Opwekking en Sela. Het thema was minder vanuit de gang van de liturgie door het jaar heen aangezet en meer vanuit de persoonlijke geloofsbeleving. Er klonk volop enthousiasme en betrokkenheid door in woord, gebed en lofprijzing. Hier weer een aantal foto's bij wijze van impressie. 

Priester Samoil Dogan met een gelukkige glimlach; het ging over de bronnen van zijn kerk, die teruggaan op Mesopotamië

Dr. Oane Reitsma van de protestantse gemeente Enschede interviewde Samoil

Mathijs Kraan, cantor in Enschede, had een belangrijk aandeel in de muzikale toonzetting

Eén van de koorleden van de syrisch-orthodoxe vocalisten

Eén van de koorleden van de syrisch-orthodoxe mannelijke vocalisten

Eén van de koorleden van de protestantse vocalisten