Jonge band draagt top2000-kerkdienst in Stadshagen

Populaire muziek van de radio, die je een plek geeft in een kerkdienst. Dat is het idee onder de top2000-kerkdiensten. Er zijn inmiddels 130 plaatsen waar zo'n dienst plaatsvindt. Ongeveer 21 van die diensten (16 procent) worden in de classis Overijssel-Flevoland gehouden. De protestantse gemeente Zwolle Stadshagen deed op 29 december 2019 voor het eerst mee.

Het waren jongeren die in de nieuwste wijk van Zwolle om een dienst met top2000-muziek hadden gevraagd, legde ds. Cor Baljeu uit bij het begin van de dienst. Zes jonge mensen van pakweg 17, 18, 19 jaar kwamen bij elkaar en werkten het idee uit. Ze vormden de dienst de groep Brand New. Ze zochten liederen uit, studeerden teksten in, zorgden voor begeleiding van gitaren, drums en keyboard. Er kwam een herkenbare liturgische lijn in de dienst. De gemeente werd eveneens bij het initiatief betrokken. Men kon stemmen op nummers die geschikt zouden kunnen zijn om vanuit de top2000 een plek te krijgen in de kerkdienst.

Cor Baljeu legde uit dat uit Larry Norman, een rocker uit San Francisco, op kritische vragen over zijn wilde muziek en ruige uiterlijk de tegenvraag stelde: ‘Zou dan de duivel alleen de beschikking mogen hebben over alle goede muziek?’ Eén van zijn bekendste nummers heeft de titel: ‘Why should the devil have all the good music?’ De mensen uit Stadshagen hadden het goed begrepen, want na de drukte van de kerstdagen liep de kerk opnieuw vol. Er moesten ijlings karretjes worden aangerukt met extra stoelen er op.

Voor de dienst klonken er liederen als ‘You can't always get what you want’ van de Rolling Stones en ‘Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder’ van Ramses Shaffy. In een moment van overdenking gaven gemeenteleden een persoonlijk verhaal bij deze keuze. ‘Ramses zingt het lied voor mensen die eenzaam zijn of gefrustreerd. Hij herinnert er aan dat er ooit verandering zal komen, maar – zoals de liedtekst zegt – ‘niet zonder ons’’. ‘Ik was al jong vertrouwd met de Rolling Stones’, zei een ander, ‘het was rebelse muziek. Pas later ben ik goed naar de tekst gaan luisteren. En ik herken me er in. Niet alles is maakbaar. De tekst You can't always get what you want verwoordt de kwetsbaarheid’.

Een hoofdrol was weggelegd voor de jonge muzikanten van Brand New. Ze spraken bij de liederen, die zij zongen, kort een inleidend woord. Aansluitend op het kyriegebed was er het lied Pompeii van Bastille. Judith legde uit hoe de tekst aansluit bij de val van Pompeï, na een uitbarsting van de vulkaan de Vesuvius. Hoe kan je als mens zoveel ellende verwerken, zoveel menselijk leed dragen? ‘Als je je ogen sluit, is het bijna alsof je de oude plaats nog ziet. Nu gaat het er om dat je de oorzaken van zonde aanpakt. Zoals mijn moeder wel eens zei als we zaten kibbelen over de vraag wie aanleiding gaf voor problemen: ‘Het gaat er niet om wie de ruzie begon, het gaat er om wie de ruzie stopt’.

Gerlof van Rheenen, predikant van de naburige Stinskerk in Westenholte, had net als vele andere gemeenteleden zijn favorieten ingestuurd. Hij had gestemd op het nummer ‘You say’ van Lauren Daigle. Je kan het lied vrijwel dagelijks op Sky-radio horen. Hij vertelde over de verantwoording die Lauren geeft in het lied. Ze wil haar identiteit niet ontlenen aan haar succes, maar aan het geloof in God. ‘You say I am loved when I can’t feel a thing’.

In een top2000-dienst blijft het Woord centraal staan, legde Cor Baljeu, de voorganger, uit. Als thema was gekozen voor ‘de tijd’ en de bijpassende schriftlezing kwam uit Prediker 3: 1-15. Als lied volgend op de schriftlezing koos Brand New ‘Sign of the times’ van Harry Styles. ‘Just stop your crying / Have the time of your life’. De overweging bestond uit verhalen van verschillende mensen over een lied dat hen persoonlijk had geraakt. De gemeente antwoordde onder begeleiding en leadzang van Brand New met ‘Let it be’ van the Beatles. Cor Baljeu gaf achtergrond bij de tekst. ‘When I find myself in times of trouble, Mother Mary comes to me; speaking words of wisdom: let it be….’. ‘Ik dacht natuurlijk bij Maria direct aan de moeder van Jezus. Er is niets mis met die associatie. Het schijnt dat Paul McCartney al jong zijn moeder heeft verloren, zij heette Mary. Hij zal zelf aan haar hebben gedacht’.

Cor Baljeu verwees in de prediking – nadat er diverse verhalen waren verteld bij popliederen door verschillende gemeenteleden – naar het liet ‘Turn, turn, turn’ van the Byrds. Het is een bijna letterlijke tekst van Prediker 3. De contrasten komen er bij elkaar. Die complete benadering van het leven maakt het bijbelboek Prediker populair en heeft het uiteindelijk in de canon gebracht, hoewel je de naam van God slechts sporadisch tegenkomt. De joodse traditie leest het boek integraal tijdens één van de feesten (Loofhuttenfeest).

In het verlengde van de voorbeden konden gemeenteleden kaarsjes aansteken voor- of achterin de kerk. Vele tientallen mensen maakten van de gelegenheid gebruik; oud en jong. Ondertussen zong een gemeentelid het lied van De Dijk ‘Kan ik iets voor je doen? Kan ik iets voor je zijn’. De dienst werd afgesloten met een Ierse zegen. De voorganger zong de tekst. Die vorm sloot goed aan bij het karakter van de dienst. Terwijl de mensen naar de ontmoetingsruimte gingen waar koffie en oliebollen wachtten, speelde één van de musici nummer 1 van de top2000: Bohemian Rapsody van Queen.

Natuurlijk schoot ik een paar mensen aan bij de koffie en vroeg ze naar hun gevoelens over de dienst. ‘Ik word hier zo ontzettend vrolijk van’, zei een vrouw. ‘Ik vond het mooi’, zei één van de oudere gemeenteleden. En de jonge muzikanten? Die namen iets te drinken en moesten vervolgens hun muziekinstrumenten naar de auto dragen.  Uitvoerend artiest en technicus viel in dezen samen.

Er zijn top-2000-kerkdiensten in de classis Overijssel-Flevoland in de volgende plaatsen: Albergen, Almelo, Almere-Buiten, Balkbrug, Borne, Dalfsen, Dronten, Enschede, Glanerbrug, Goor, Heino, Hengelo, Kampen, Markelo, Sibculo, Steenwijk, Vollenhove, Weerselo, Wierden, Wijhe, Zwolle Stadshagen. De meeste diensten worden gehouden op 29 december, samenvallend met de periode waarin de radio de top2000 uitzendt.

Na afloop kwam de top 10 van de uitgebrachte stemmen in de Open Kring (Zwolle Stadshagen) op het scherm van de beamer: 
1. Let it be - The Beatles
2. Hallelujah - Leonard Cohen 
3. If you could see me now - The Script 
4. The Family Tree - Venice 
5. Fix you - Coldplay 
6. Imagine - John Lennon 
7. Losing my religion - R.E.M. 
8. Avond - Boudewijn de Groot 
9. Livin' on a prayer - Bon Jovi 
10. Boulevard of broken dreams - Green Day

Foto's: 
Boven: Brand New, v.l.n.r. staan Marte, Mirjam, Bram, Judith; zittend: Thijs, Menno (instagram: @brandnew.official)
Onder: Oliebollen en koffie na afloop
Dan: Er moeten stoelen worden bijgezet
Vervolgens: ds. Cor Baljeu, de voorganger 
Daar onder: Eén van de plaatsen in de kerk waar je kaarsjes kon aansteken 
Tenslotte: Buitenaanzicht van de bijzondere kerk in de nieuwbouw Stadshagen van Zwolle 

Eerdere kerkdiensten waarover is geschreven: 

Zwolle
Urk (GKN)
Genemuiden (NHK)
Kampen pioniersplek
Genemuiden (GKN)
Welsum
Balkbrug
Hengelo
Zalk
Mastenbroek
Almelo 
Wierden
Ens
Wilsum
Enschede
Gramsbergen
Rijssen
Delden
Almere
Bant