Hengelo heeft inmiddels twee kerkelijke gebouwen verkocht

De protestantse gemeente Hengelo heeft inmiddels twee kerkelijke gebouwen verkocht en nog een derde in de aanbieding. De gehele gemeente komt nu bij elkaar in de Waterstaatskerk aan de Deldenerstraat. Het nieuwe ‘Huis van Ontmoeting’ zal open huis houden van 13 tot 19 mei 2019. Dat meldt het dagblad Tubantia TC.

De gemeente is bezig met de verbouwingen in en rond de kerk. De verbouwing van de voormalige muziekschool achter de waterstaatskerk vraagt veel tijd.
De nieuwbouw, op het bordes van de oude muziekschool, omvat een multifunctionele zaal, een grote keuken en een aparte ruimte voor de jeugd. Dat biedt de mogelijkheid om extra activiteiten op touw te zetten, van koffieochtenden voor bejaarden tot gezamenlijke maaltijden. Voorzitter Peter Joosse van de kerkenraad: ‘Het moet hier nog iets meer gaan bruisen. De ideeën zijn er wel, maar door de verbouwingsperikelen is het er nog niet van gekomen’.

Met de verhuizing naar de Deldenerstraat werden de oude kerkelijke gebouwen van PKN Hengelo overbodig. De Ontmoetingskerk aan de Drilscholtenstraat (vraagprijs 525.000 euro) is inmiddels verkocht: aan zorgorganisatie Oriant die er dagopvang voor Syrische ouderen aanbiedt. Het wijkgebouw van de Brongemeente in de Hasseler Es is verkocht aan de katholieke buren van de Thaborkerk. De Bethelkerk aan het Berfloplein staat nog te koop. Vraagprijs: 4,5 ton. Er is serieuze belangstelling van een geloofsgemeenschap. Frits Hos, lid van de raad van communicatie van de protestantse gemeente: ‘Het zou mooi zijn als het een gebedshuis blijft. Maar dat is geen dwingende eis.”Van drie kerkgebouwen naar één is wennen. Frits Hos noemt het in Tubantia een soort rouwproces. Mensen missen het vertrouwde van hun oude kerk en sommige leden brengen het nog niet op de nieuwe kerk te bezoeken. Met de samenvoeging van de drie wijkgemeenten, kwamen drie verschillende ‘culturen’ bij elkaar. Hos: ‘In het begin hebben we dat misschien wel onderschat. Er gingen drie deuren dicht en één nieuwe open. Maar toen moest het eigenlijk nog  beginnen’. In de gefuseerde gemeente is volgens Joosse ruimte voor de verschillende stromingen. Daarom zijn er op zondagochtend twee diensten. De eerste, om 09.00 uur, heeft een wat meer ingetogen karakter. De tweede, om 10.30 uur, is wat ‘losser’ van opzet. ‘Die verscheidenheid willen we erin houden’.