Ervaringen uit Zuid-Afrika

Kerk in Actie oefent zich net als andere onderdelen van het kerkenwerk in digitale ontmoetingen. Donderdag 5 november was er een gesprek met zo’n twintig mensen van zwo-commissies, diaconieën en andere geledingen uit Overijssel en Flevoland die benieuwd waren naar de recente ontwikkelingen bij Kaap de Goede Hoop.

Gugu Ngema, werkzaam voor een biologisch landbouwproject, deed mee met de onlinesessie vanuit Zuid-Afrika. Ze vertelde over de invloed van corona in haar werk en regio. Men is gewend om massaal gebruik te maken van transportbusjes en juist dat is door corona niet mogelijk. Dat geeft een geïsoleerde situatie en heeft het trainingscentrum behoorlijk verlamd. In Zuid-Afrika gaat het nu weer richting zomer en dat geeft meer ruimte, men is van een strak Covid-19 niveau naar een iets ruimere lijn gegaan.

Evelien Vrolijk en Mathilde Schouwstra vertelden over recente Kerk in Actie initiatieven. Mathilde toonde een mini-magazine wat plaatselijk kan worden ingezet om meer uit te leggen over de vier projecten die men in Zuid-Afrika ondersteunt. En Evelien Vrolijk peilde het draagvlak voor een bloemenactie die men in de loop van de winter wil aanbieden onder het motto ‘Wees erBIJ voor Zuid-Afrika’.

Er waren deelnemers in de digitale sessie uit Ommen, Oldemarkt, Almere, Zwolle, Berkum, Kampen, Goor, Bant, Dronten en een hele zwo-commissie uit Dalfsen.

Foto: screenshot van de digitale ontmoeting