Gregoriaans leren met Herman Finkers

De coronacrisis maakt creatief. Dat merk je ook bij de vijf vrouwen van Wishful Singing, die in samenwerking met Herman Finkers, een cursus aanbieden in het Gregoriaans. Het Gregoriaans is de eenstemmige Latijnse zang uit de kerk van de Middeleeuwen.

De zangeressen van Wishful Singing bieden in enkele lessen de basics aan van het Gregoriaans. Trekker van de online-cursussen met een webinar is onze Twentse cabaretier Herman Finkers. De opzet is handig in elkaar gezet, want om te voorkomen dat Jan en Alleman even gluren, zich vermaken, en weer wegzappen, betaal je een bescheiden entreebedrag van 15 euro. Dat voorkomt goedkope belangstelling. Vijf euro meer en je krijgt een voucher voor het ticket Vesper in Mysterium; 7,50 euro meer en je ontvangt een cd. Met andere woorden: serieuze belangstellenden krijgen voor een laag bedrag inhoud; curiositeitenjagers worden buiten de deur gehouden.

De lessen beginnen al op 9 mei ’s avonds om 20.00 uur. Maar omdat het om digitaal materiaal gaat kan je ook op een later moment instappen. De zeven lessen behandelen de basisbeginselen van het zingen van gregoriaans. Ze laten de meditatieve uitwerking van deze muziek ervaren. Het gregoriaans is een manier van zingen die weinig mensen kennen, maar die eenvoudig te leren is. Muzikale voorkennis of zangervaring is niet nodig om deel te kunnen nemen aan de onlinecursus. Na het openingswebinar . Daarna volgen vijf online lessen waarin je kennis maakt met de Latijnse, eenstemmige gezangen en het gregoriaanse notenschrift. Aan de hand van eenvoudige oefeningen studeer je samen met de zangeressen van Wishful Singing een aantal gregoriaanse gezangen in. In een afsluitende live webinar op 17 mei 2020 worden deze liederen door iedereen gezamenlijk gezongen.

Wat komt er in de cursus aan bod?

Startwebinar

  • Ontstaansgeschiedenis, meer achtergrond en leuke weetjes van het gregoriaans (door Herman Finkers)
  • Lezen van het notenschrift: de kwadraatnotatie
  • Formules uit een vesperdienst en gregoriaanse gezangen
  • Vocale tips voor een goede uitvoering van het gregoriaans

Verdere lessen

  • Meer achtergrondinformatie (door Herman Finkers)
  • Vervolg lezen van het notenschrift/handschrift
  • Beginselen van zingen in verschillende modi (gregoriaanse toonsoorten)
  • Leren kennen van formules en gezangen uit een vesperdienst (prachtige hymnes en antifonen)
  • Vocale tips

Afsluitend webinar
Gezamenlijke uitvoering waarin alles wat geleerd is samen met Wishful Singing wordt.

Voor meer informatie en opgave: klik hier