Interim in transitieperiode

Wanneer maak je als plaatselijke gemeente gebruik van een interim-predikant? Vaak doe je dat, wanneer je als kerkenraad en gemeente in een periode van veranderingen bent gekomen. Je wilt een nieuwe beleidslijn verkennen, staat voor de taak gebouwen af te stoten, hebt recent een crisis meegemaakt waardoor verschillende stromingen in de gemeente wat bij elkaar zijn weg gegroeid, of je staat juist voor het begin van een nieuwe samenwerking tussen twee wijken of kerken. 

Dat is één van de elementen die aan de orde kwam in een gesprek met ds. Alida Groeneveld uit Almere. Zij maakt deel uit van circa vijftig predikanten die de opleiding tot interim-predikant hebben afgerond. Zij werkt parttime als geestelijk verzorger bij ’s Heeren Loo in Ermelo en is parttime (16 uur per week) beschikbaar voor interim-opdrachten. Ze heeft ervaring in onder meer de  protestantse wijkgemeente Amerongen en – in het gebied van Overijssel-Flevoland – de protestantse gemeente Haaksbergen-Buurse. 

De Twentse opdracht lag wel zo’n beetje aan de rand van haar actieradius. Het liefst heeft ze opdrachten binnen een uur rijden van Almere. Haakbergen-Buurse ligt iets verder weg, maar had wel weer het voordeel dat er een overnachtingsadres beschikbaar was. 

De mogelijkheid om als kerk gebruik te maken van een interim-predikant is relatief van recente datum. De inzet is nog maar van de laatste vijftien jaar. Gemeenten die er voor in aanmerking komen kunnen kiezen uit een pool van predikanten. De dienstenorganisatie kan daarbij de weg wijzen, maar het is ook mogelijk zelf rechtstreeks predikanten te benaderen. ‘In Between’ is het netwerk van interim-predikanten in Nederland, dat onderdeel is van de Bond van Predikanten en waar op de website naast de naam van Alida Groeneveld andere personen met naam en toenaam staan vermeld, die men kan benaderen. www.interimpredikant.com

De kosten voor de inzet van een interim-predikant worden vooraf afgesproken met de gemeente. De tariefstelling kan concurreren met die in andere bedrijfssoorten en is over het algemeen haalbaar voor gemeenten, omdat men voor een bepaalde periode afziet van een structurele bezetting van een predikantsplaats. 

Voor meer informatie over Alida Groeneveld: klik hier
Voor meer informatie over het netwerk In Between: klik hier