Drive-in-dienst IJsselmuiden

Een drive-in-kerkdienst. Tientallen, soms honderden auto’s verzamelen zich op een grote parkeerplaats en de voorganger is hoorbaar en zichtbaar voor de automobilisten en de inzittenden. Het idee voor zo’n drive-in-dienst is komen overwaaien vanuit de Verenigde Staten. Maar er zijn ook voorbeelden in onze classis. Marknesse heeft zo’n dienst uitgeschreven. En zondag 20 september had de hervormde gemeente De Hoeksteen in IJsselmuiden zo’n dienst op het rooster gezet in het kader van de startdienst.

Er was plaats gemaakt in IJsselmuiden voor 150 auto’s, goed voor zo’n 500 bezoekers. Dat is royaal meer dan de 80 mensen die corona-veilig in het kerkgebouw kunnen plaatsnemen. Ds. Guus Labooy, één van de drie vaste predikanten van de Hoeksteen, leidde de dienst vanaf een open truck. Ook de huisband Goud van De Hoeksteen had daar een plekje gevonden. Met boxen op strategische plaatsen op het parkeerterrein was de dienst voor iedereen goed te volgen.

De dienst vond plaats op een parkeerruimte bij de manage. ‘We toeteren niet om de paarden niet te laten schrikken’, vertelde één van de initiatiefnemers tegen de pers, die over de samenkomst schreef. Er kwamen verslagen bij de Gelderlander, de Stentor (beide onderdeel van AD) en TC Tubantia. De kinderen kregen bij aankomst op het terrein een goodie bag met popcorn, een kleurplaat en stiften. Om de dienst te volgen konden de mensen de ramen opendraaien of eventueel voor de auto gaan staan.

Het idee van een drive-in-dienst is komen overwaaien uit de Verenigde Staten. Voorganger Bob Kemp-Baird houdt er sinds lange tijd drive-in-diensten in Dayton (Florida) voor badgasten die langskomen om naar het strand te gaan. Hij gebruikt een groot scherm om levensgroot in beeld te zijn. Zijn collega Jentezen Franklin uit Ohio werkt weer anders. Hij preekt vanaf een hoogwerker voor maximaal 300 automobilisten. Hij biedt ruimte voor aanbidding, prediking en collecte. Als ‘Amen’ kunnen de automobilisten er op de claxon drukken.

De evangelische gemeente Mozaïek 0318 uit Veenendaal introduceerde de drive-in-dienst in 2014 in Nederland. Normaal komt deze groep in de Veenendaalhal bij elkaar, maar vanwege de vogelgriep was dat toen niet mogelijk. Ze gebruikten de drive-in-dienst als noodmaatregel. De voorganger was bij die gelegenheid via de autoradio te beluisteren.

Foto vanuit een auto met zich op het 'liturgisch centrum' in IJsselmuiden