Volgende stap coronatijd

Veel kerkelijke gemeenten gebruiken de maand september om een volgende stap te maken in het coronabeleid. Er waren diverse gemeenten die nog geen samenkomsten hielden, waar mensen naar toe konden gaan. Ze volstonden in de zomertijd met de online-vieringen. De start van het winterwerk is voor veel van deze gemeenten aanleiding om ook de kerkdiensten verder op te starten. De meeste handhaven de online-registraties, zodat het deel van de gemeente dat niet komt, toch de viering kan bijwonen. 

In Kampen Open Hof werd het digitale geweten van de gemeente, Martijn van Unen, naar voren gevraagd in de 25-ste online-viering. Hij moest een bedankje in ontvangst nemen. Vanaf september zijn er naast de registraties weer kerkdiensten op zondagochtend. Nu is bekend, dat Martijn van Unen een dienstbare invulling geeft aan zijn digitale vaardigheden. Hij verschijnt zelf niet in beeld. Hij vindt dat een zaak van de voorganger, de ouderling van dienst, de lector, de diaken. Zondag kon hij er niet aan ontsnappen, zo dacht de kerkenraad. Hij kreeg een waarderingsbon uit handen van ouderling van dienst Pieter Treep. Pieter nodigde hem naar voren en sprak hem op het liturgisch centrum toe. Maar waar waarschijnlijk niemand aan had gedacht was, dat de technicus precies wist welk deel van het centrum door de camera werd bestreken. Hij ging net buiten beeld staan en projecteerde later een tekst in beeld, zoals:'Het heeft zo moeten zijn, dat ik buiten beeld ben gevallen'. 

Niet alleen Open Hof start weer met fysieke samenkomsten. Soortgelijke ontwikkelingen zie je door de hele classis: van Bergentheim in het oosten tot IJsselmuiden De Bron in het westen. De polders vertonen een soortgelijk beeld. De protestantse gemeente Emmeloord zegt op de website bijvoorbeeld dat men tot en met augustus alleen online  viert en daarna de situatie opnieuw bekijkt. 

Foto: de montage zoals Martijn van Unen die in beeld bracht tijdens een viering