Gratis e-book over online kerkdiensten

Wat een prachtig cadeautje stuurde Eric van den Berg vandaag. Hij heeft een online-boek samengesteld waarin hij ervaringen optekent met online-kerkdiensten. Hij stelde vragen waarop meer dan 500 mensen reageerden die ervaring hebben met het maken van filmbeelden. Ze reproduceren zinvolle tips: de waarde van de close-up, het belang van een (expliciet of impliciet) draaiboek, het geluid (‘misschien wel het allerbelangrijkst’), praktische tips ook als ‘hou het kort’. Natuurlijk ben ik verguld met de fragmenten die de social-media-goeroe heeft afgetapt uit mijn digitale blocks over de kerkdiensten die de regionale omroepen uitzenden. Daarbij de gouden tip (vind ik zelf): ‘Denk aan de glimlach’.

Ik ben blij geciteerd te worden in een rij van mensen die ik slechts kan bewonderen. Wat dacht je van Heidi Campbell, de Amerikaanse hoogleraar uit Texas die net als Eric een bundel uitbracht over dit thema. En Otto Grevink, die als specialist in onze kerk zich al jaren in dit thema verdiept. En Marco van de Wetering, het brein achter de gewaardeerde kerkenbeurzen in Nederland waar techniek, inhoud en motivatie voor kerkenwerk bij elkaar komen.

Het boekje is gratis beschikbaar en te downloaden. Eric stuurde het mij bij wijze van service. Hij schreef: ‘Graag stuur ik jullie het e-book (PDF)  'Ervaringen met online kerkdiensten' toe waarin jullie zeer gewaardeerde bijdrage is opgenomen. Ik hoop en denk dat het beknopte onderzoekje met tips en adviezen van 546 kerkmensen aangevuld met reflecties veel mensen in de kerk kunnen helpen’.


Het is een dik boek geworden van 100 pagina's. Het wordt toegestuurd aan mensen die mijn eerdere boekje hebben gedownload en het is gratis te downloaden via winkel.isimedia.nl of bij mij op te vragen. Uiteraard wil ik je aanmoedigen al deze prachtige kennis en ervaring te delen in je eigen netwerk’.

Bij dezen. En ik plaats er een foto bij uit het boekje dat me aanspreekt (regionale kerkdienst uit Noord-Holland)