Pionierskapel in Nijverdal

De protestantse kerk in Nijverdal opent een kleine kapel voor stilte en ontmoeting. Op zondag 16 februari, 9.30 uur in Het Centrum te Nijverdal, wordt in de dienst een zegen gevraagd over deze nieuwe pioniersplek. Geïnteresseerden kunnen de kleine kapel zondag ook bezoeken tussen 12.00 en 16.00 uur. Om 16.00 uur is er een korte viering.

De Kleine Kapel biedt ruimte om stil te worden, een verlangen te ontdekken, waarin bezoekers zich openstellen voor God. De protestantse kerk werkt samen met andere kerken uit de omgeving, onder de paraplu van de Raad van Kerken Nijverdal-Hellendoorn. Het nieuwe kapelletje is gevestigd achter de pastorie van dominee Wil Kaljouw. Mensen  uit Nijverdal zullen zich de plek herinneren als kerkelijk bureau van de gereformeerde kerk.

De kapel heeft al proefgedraaid. Het gebouw vormt onder meer het vaste beginpunt van de wekelijke stiltewandelingen over de Sallandse Heuvelrug en is het de plek voor het maandelijkse bezinningsatelier wordt gehouden; mensen kennen de plek mogelijk van het nuttigen van gezamenlijke maaltijden. ‘Barmhartigheid krijgt vorm in de omgang met elkaar en in de stilte hoor je vaak meer’, benadrukken de initiatiefnemers in een publicatie van Tubantia.

'We maken er een ruimte van waar iedereen zich welkom voelt. Echt iedereen, niet alleen mensen van de protestantse kerk', zegt Francien Kaljouw van het pioniersteam in het Twentse Volksblad. 'Deze kapel moet voor iedereen toegankelijk zijn, ook voor mensen die misschien weinig met de kerk hebben'. 'We hebben al ideeën voor diverse activiteiten', vult Carolien Nauta aan. 'We houden al stiltewandelingen, creatief bezinningsatelier en ochtendgebeden. Dat willen we uitbreiden met wekelijkse avondgebeden en maaltijden. Laatst hebben we hier een Keltisch ochtendgebed gedaan. Daarbij staat de theorie dat God in alles om ons heen is centraal. Dan ga je op een andere manier naar alles in de natuur kijken'.

Het pioniersteam bestaat uit: Francien Kaljouw-Segers, Thea van Pijkeren, Wil de Bruine, Annewil Jansen, Rieke Vliek, Carolien Nauta, Hetty Nijmeijer, ds.Wil Kaljouw, Henk Morsink. Op facebook is de kapel te vinden onder: Kleine Kapel Noetsele-Nijverdal email:info@kleinekapelnoetsele.nl. De Kleine Kapel Noetsele is te vinden aan de Noetselerweg 55, 7441 CB Nijverdal, (achter de pastorie).

Foto: detail van kleine kapel (internet)