Ons buurmeisje zit in The Passion

Een beetje trots ben ik eigenlijk wel. Ons buurmeisje Anne Appelo heeft een rol in The Passion. Ze is één van de discipelen. Ik weet niet welke discipel ze vertolkt. Maar ik zou haar persoonlijk heel geschikt achten voor de rol van Johannes, de discipel die Jezus liefheeft.

Het is bijzonder haar te kennen. Ze ging samen met onze eigen dochter naar het bij ons vermaarde kinderkoor Benjamin, eigenlijk een koor van de Nederlands-Gereformeerde Kerk, maar dat mocht de pret niet drukken. Integendeel. Het gaf een mooie balans tussen lofprijzing en vrolijkheid. Rachel en Adriaan Stuij – Nederlands-gereformeerde lezers herkennen in de achternaam verwantschap met een domineesgeslacht – zorgden voor inspiratie en vernieuwing. En van daaruit gingen Anne en mijn dochter samen naar de Continental Kids en deden ze mee met een dvd-project van de Joodse kunstenares Orna Gabay: Kriebeltje.

Dat is allemaal nostalgie. Dat Anne voorbestemd was om een weg als artiest in te slaan, konden we slechts vermoeden. Ik heb haar gevolgd en dat werd steeds makkelijker, omdat de rollen die ze kreeg steeds groter werden. Eerst Sarabi in The Lion King. Toen in 2018 presentatrice van Kinderen voor Kinderen. Dit jaar een hoofdrol in de theatervoorstelling Amazing Grace. Een optreden bij Hour of Power. Straks een nieuw kinderprogramma op televisie Boomhutbattle. Ik ben plaatsvervangend trots, hoewel mijn prestatie aan het geheel zich beperkt tot het verzorgen van het vervoer destijds naar uitvoeringen van Benjamin. Meer was het niet. Op verjaardagen en partijen schep ik er over op en zeg: ‘Ik heb aan de wortel gestaan van het succes van Anne Appelo, het meisje dat een blok verderop woont bij ons in de Maten’.

Down to earth. Er zijn meer discipelen gecast. Onder hen Jurjen ten Brinke, de man met roots in het naburige IJsselmuiden, tegenwoordig ook Kampen. Hoewel Jurjen in interviews zich altijd laat verbinden met Amsterdam-Noord. Dat is dan wel weer jammer voor mijn showvinistische bloedsomloop. En in de bijrolletjes speelt Thijs van den Brink, de man die ik ooit toegang gaf tot de journalistiek, toen hij door ons werd aangenomen bij het Friesch Dagblad; de eerlijkheid gebiedt ook daar om te zeggen dat hij na twee dagen zich al sterker wist te profileren dan de mensen die voor hem de deur naar de journalistiek hebben geopend. Daarom kan Thijs zich dan ook op witte donderdag in Roermond roeren en kan ik gewoon thuis op de bank blijven zitten….

Voor de mensen die een totaalplaatje willen. De hoofdrol dit jaar is gegeven aan Tim Akkerman. Hij speelt Jezus. Trijntje Oosterhuis, dochter van een priester, vertolkt Maria. Soy Kroon is Judas. Roué Verveer Pilatus. Jan Kooijman Petrus. En Johny de Mol geeft invulling aan de verteller.

De tiende editie van The Passion vindt plaats in Roermond op Witte Donderdag 9 april. Het tv-evenement wordt live uitgezonden om 20.30 uur op NPO 1, NPO Radio 2 en NPO Start. Ook dit jaar is er weer een digitale processie, waarbij kijkers tijdens de live-uitzending via thepassion.nl een persoonlijke boodschap kunnen achterlaten.