Foto: Eén van de historische kerken die Overijssel rijk is, de kerk in Paasloo, waar op de bijbehorende begraafplaats onder meer de dichter J.C. Bloem begraven ligt. 

Overijsselse leerlijn ‘Behoud het Kerkgebouw’


De provincie Overijssel biedt een leerlijn aan van vier maanden met de titel ‘Behoud het Overijsselse kerkgebouw’. Het is de tweede keer dat de provincie doet initiatief neemt. De eerste groep van dertig deelnemers heeft de cursus onlangs met succes afgerond en gelet op de reacties is besloten om met een tweede editie te komen; een herkansing voor die mensen die de eerste gratis cursusreeks hebben moeten missen. Wegens succes geprolongeerd. 

De provincie Overijssel ziet dat steeds meer kerkbesturen, kerkdorpen en vele anderen worstelen met de vraag hoe hun kerkgebouw een toekomst te geven. De provincie organiseert daarom met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de ErfgoedAcademie de leerlijn ‘Behoud het Overijsselse kerkgebouw’. Verschillende experts geven adviezen & handvaten die aansluiten bij uw Overijsselse praktijk. Er is plaats voor maximaal dertig deelnemers. De cursus begint op vrijdag 13 oktober en er zijn geen kosten aan verbonden.

Dat schrijft Suzan Flokstra-Beute, beleidsadviseur cultuur & erfgoed. In Overijssel komen steeds meer kerkgebouwen leeg te staan. De provincie Overijssel vindt het belangrijk dat deze gebouwen behouden blijven voor de toekomst van het kerkdorp en biedt daarom de leerlijn Behoud het Overijsselse kerkgebouw aan. In deze leerlijn gaan deelnemers aan de slag met toekomstplannen voor het kerkgebouw.

In een periode van ongeveer 4 maanden krijgen mensen de mogelijkheid aan de slag te gaan met je toekomstplan voor het kerkgebouw.  Hoe behoud je kerken voor de toekomst? Bijvoorbeeld als ontmoetingsplaats of een andere maatschappelijke functie. Hoe weet je nu wanneer je plan toekomstbestendig is? Welke factoren spelen een rol en hoe vertaal je dat in een plan? Wie betrek je daarbij? Deelnemers krijgen zicht op bijvoorbeeld gebruiksmogelijkheden, omgevingsfactoren, duurzaamheid, financiën en exploitatie.

De ontmoetingen zijn in het bijzonder geschikt voor: kerkbesturen, -rentmeesters, beherende stichtingen en andere eigenaren of beheerders van monumentale kerken van elke omvang, denominatie, status en periode in de provincie Overijssel; beheerders van kerkgebouwen (kosters) in de provincie Overijssel; vrijwilligers die op een of andere manier verbonden zijn aan het beheer en gebruik van monumentale kerken in de provincie Overijssel.

Klik hier voor meer informatie en aanmelding.