Foto: archieffoto, algemene associatie

Namen vertrouwenspersonen


De classispredikant maakt een inventarisatie van de namen van vertrouwenspersonen die in het kader van de veilige kerk zijn aangesteld. Mensen die vertrouwenspersoon zijn of kerkenraden die mensen hebben aangesteld kunnen de gegevens doorgeven aan k.vanderkamp@protestantsekerk.nl

Het is verder de bedoeling dat vertrouwenspersonen die dat willen ook onderling contact kunnen leggen. Ze kunnen in een intervisiegroep worden ondergebracht, zodat ze samen met enkele andere vertrouwenspersonen af en toe elkaar ontmoeten en voorkomende vragen uitwisselen. Natuurlijk is dat deelnemen aan een intervisiegroep niet verplicht; iedere vertrouwenspersoon bepaalt zelf of hij of zij in contact wil komen met anderen.

De suggestie voor onderlinge afstemming is gekomen van de vertrouwenspersonen van de protestantse gemeente te Dronten. Remco van Kleij en Jenneke Haagsma zijn daar sedert 4 jaar interne vertrouwenspersoon. In de afgelopen jaren hebben ze al eens geprobeerd zoiets als een intervisiegroep van de grond te tillen, maar mede door corona is dat moeilijk van de grond gekomen. ‘Onderlinge contacten’, zo schrijven ze, ‘moeten kunnen bijdragen aan het verbeteren van onze kwaliteiten, maar ook het delen van en ondersteunen bij ingewikkelde vraagstukken’ behoort tot de mogelijkheden van afstemming. Remco van der Kleij en Jenneke Haagsma zijn bereid in de regio West-Overijssel/Flevoland als gastheer/gastvrouw op te treden.

Mariëtte van der Kooij, medewerkster van het kennisplatform Veilig kerk-zijn bij de landelijke kerk, reageerde positief op de suggestie. ‘Het is inderdaad goed om aan intervisie te doen’. De landelijke kerk zal gezien de grootte en het aantal gemeenten zelf geen initiatieven nemen op dit gebied. Wel zijn er trainingen van de landelijke kerk. Klik hier.  

De landelijke kerk heeft twee personen aangesteld voor het werk van de veilige kerk. Mariëtte van der Kooij heeft met de voorlichting te maken. Daarnaast werkt Barbara van Nieuw-Amerongen als coördinator voor de SMPR (Meldpunt Seksueel Misbruik in de kerk).

Voor de namen die op dit moment n.a.v. dit bericht en een flitsmelding bekend zijn: klik hier.