Kerken wijzen ook op rol consument

Er worden opnieuw zo’n twintig kotters uit de vaart genomen. De schippers maken gebruik van een saneringsregeling van de overheid. Gevreesd wordt dat er ook schippers moeten volgen die vanwege de energieprijzen geen andere keus hebben dan de bedrijfsvoering neer te leggen.

Het thema kwam aan de orde bij de kring van kerken in Flevoland op 7 oktober 2022. Zo’n vijftien leidinggevenden van verschillende kerken in Flevoland bespraken de situatie in de regio en in de kerken. Ze signaleerden dat de overheid rigoureus ingrijpt in landbouw en visserij. Daardoor zou de indruk kunnen worden gewekt dat de voedselproducenten een probleem veroorzaken, maar in feite gaat het om een situatie die door een keten in stand wordt gehouden; inclusief consument, grootwinkelbedrijf en banken. De consument besteedde ooit twintig procent van het inkomen aan voedsel en inmiddels is dat percentage teruggelopen naar zeven procent. Met andere woorden de consument besteedt het budget aan luxe producten en in steeds mindere mate aan het voedsel. De levensstijl als zodanig moet ter discussie komen te staan. Het is daarbij de vraag in hoeverre de kerken hierin een profetische taak op zich willen nemen en de problemen willen verwoorden of eerder een meer pastorale taak zien richting de gedupeerde ondernemers.

De kring van kerken kwam bijeen bij Omroep Flevoland in Lelystad. Communicatiemedewerkster Elise Keuter vertelde hoe de omroep dagelijks een nieuwspakket samenstelt. Klaas van der Kamp, lid van de Mediaraad van de omroep, vertelde dat de omroep openstaat voor actuele berichten vanuit de kerken. Tijdens de coronacrisis kwam de laagdrempeligheid onder meer naar voren uit de snelheid waarmee de omroep kerkdiensten registreerde en uitzond, zodat mensen die door coronadreiging niet naar de kerk konden toch een dienst konden volgen.

De bezoekers wilden weten hoe de diensten werden gewaardeerd en of er vormen te bedenken zijn waarop kerken en vieringen in de toekomst zichtbaar kunnen zijn. De indruk bestaat dat de diensten zeker in de begintijd van corona in een behoefte voorzagen. Je zag dat kerkgenootschappen later in toenemende mate ook eigen technieken ontwikkelden. Omroep Flevoland heeft na ongeveer een half jaar ook nog een reeks uitzendingen verzorgd met muziek en bezinning vanuit een verzorgingstehuis.

Zowel de omroep als de kerken merken dat ze relatief veel oudere mensen bereiken. De zucht naar verjonging verbindt de zendgemachtigde en de geloofsgroepen. De omroep ervaart dat jonge mensen relatief minder radio en televisie volgen en meer op sociale media actief zijn. Je kan er met items op inspelen door kortere filmpjes te maken die voor social media zijn bestemd en die je later opnieuw gebruikt in een televisiemontage.

De vertegenwoordigers van de kerken realiseerden zich dat ze als kerken op onderdelen een extraverter beleid kunnen ontwikkelen. ‘Maar je moet dat ook willen’, zei één van de afgevaardigden. Hij kon zich allerlei situaties voorstellen waarin je als kerk liever een bescheiden rol speelt om maximaal pastoraal bij mensen te kunnen zijn.

Ds. Pieter ter Veen, initiatiefnemer van de Tiny Church op de Floriade, vertelde over de ervaringen op de tuinbouwbeurs. Het is nog niet duidelijk of de kapel uit de wijk Hortus zal worden afgebroken of een blijvende plek kan krijgen.

De bezoekers vertelden verder over actuele ontwikkelingen in hun eigen kerk. De Rooms-Katholieke Kerk heeft goede ervaringen opgedaan met het synodale proces waartoe de paus heeft opgeroepen. De Christelijke Gereformeerde Kerk / Nederlands Gereformeerde Kerk zoekt naar vormen om de circa 50.000 mensen die in een nieuwbouwwijk zullen gaan wonen voor zover mogelijk te bereiken en aan te spreken. De Gereformeerde Kerk vrijgemaakt en de Evangelische Broedergemeente vonden elkaar in een afstemming voor Keti Koti 2023. De kerk van Jezus Christus van de heiligen der laatste dagen heeft instructie vanuit het bredere kerkverband om stevig op de doelgroep jongeren in te zetten en daarbij materialen van hoogwaardige kwaliteit in te zetten. Er is op 19 november in Almere een instructie waarin onder meer thema’s als zelfredzaamheid worden geagendeerd. Het Leger des Heils concentreert zich op buurtwerk. Officier Arie van Dijk gaf een folder af met de heropening van het Klankbord in Lelystad over enkele weken. De Protestantse Kerk ziet zich uitgedaagd om de samenwerking in met name kleine dorpen in de Noordoostpolder verder te stimuleren.  

Het is de bedoeling dat de kring van kerken Deo Volente in 2023 weer bij elkaar komt op vrijdag 13 oktober. Mogelijk dat de kerk van Jezus Christus van de heiligen der laatste dagen dan de plaats van samenkomst is.

Foto: Enkele van de bezoekers van de kring van kerken Flevoland, v.l.n.r. dr. Jan Dirk Wassenaar (scriba classis PKN), dhr. Pieter van der Schaaf (Tollebeek ring van kerken), ds. Dirk Wolse (Lelystad, Platform kerken), ds. Henk Polinder (Urk, Christelijke Gereformeerde Kerk), ds. Kees Smit (Lelystad, Gereformeerde Kerk vrijgemaakt).