Foto: een historisch plaatje waarop de werkgemeenschap Enschede (oost) voor het laatst als aparte werkgemeenschap is te zien, v.l.n.r. ds. Gonda Elzenga, ds. Alex Brinkman, ds. Jaco Zuurmond, ds. Job Stein, ds. Hennie Marsman en ds. Wiebke Heeren

Werkgemeenschappen samen verder


De werkgemeenschap-Enschede (oost) en de werkgemeenschap-Hengelo gaan samen verder als één collegiaal verband. Eerste activiteit is een gezamenlijk uitje op 27 augustus en de eerste officiële geïntegreerde bijeenkomst is op 11 september. 

De oude werkgemeenschap-Enschede (oost), waartoe onder meer behoren Haaksbergen, Usselo, Losser, Glanerbrug, Enschede-Lonneker, Enschede-Bethel en Enschede-Ontmoetingskerk, heeft hier mee ingestemd op 7 mei 2024. Ook de werkgemeenschap-Hengelo met Diepenheim, Markelo, Goor, Delden, Borne en Hengelo opteren voor integratie. Voorzitter van de nieuwe werkgemeenschap met de werktitel 'werkgemeenschap-Hengelo-Enschede' is ds. Job Stein uit Haaksbergen, secretaris wordt ds. Johan Meijer uit Borne. 

De werkgemeenschappen vervullen in toenemende mate een sleutelrol in de organisatie van de Protestantse Kerk in Nederland. Het zijn de gremia waar de ontwikkelingen in de gemeente worden uitgewisseld en de welstand van collegae onder elkaar onderwerp van reflectie is. In een krimpende kerk is die onderlinge afstemming en bemoediging essentieel. Aanvankelijk werden de acht classis in 2018 omgezet in acht ringen en evenzovele werkgemeenschappen. Maar al snel versmalden de werkgemeenschappen zich en volgden er opdelingen in kleinere segmenten. De werkgemeenschap Deventer viel in drieën uiteen, de werkgemeenschap Almelo in tweeën en de werkgemeenschap Enschede in twee delen. Gelet op de slagkracht en het niveau van gedachtengoed dat op tafel komt te liggen is er een beweging ontstaan om toch weer naar iets grotere schaal te streven; althans in de werkgemeenschap Hengelo-Enschede.