Foto-impressie van de zestiende assemblee van de Europese Kerkenconferentie

Aankomst in Tallinn op de luchthaven. Een gids wijst ds. Marco Batenburg (preses van de synode van de PKN) en ds. Karin van den Broeke (leidinggevend bij KerkinActie) de weg naar het vergadercentrum en het hotel. 

Tijd om de oude stad in te gaan. De oude Stasi-gevangenis kan worden bezocht. Meer dan 3500 mensen zijn hier gevangen gehouden door de Russen, velen vonden de dood. Hun cels kunnen worden bekeken en er hangen foto's die iets van de biografie van de slachtoffers laten zien. 

De St. Olav Kerk. Eén van de kerken die er spik en span uitziet in de Estse hoofdstad. De kerk wisselde nogal eens van denominatie. Het was een rooms-katholieke kerk; een lutherse kerk en nu is het een kerk in gebruik bij acht kleinere denominaties die zich laten aanspreken onder de noemer 'baptistenkerk'.

Bij de Russische ambassade vind je meters affiches, vlaggen, graffiti op straat waarin afschuw over de Russen en de invasie in Oekraïne is verbeeld. 

Sviatlana Tsikhanouskaya als keynotespeaker op de eerste dag van de assemblee 

Studente theologie en rechten Rieke Brouwer uit Amsterdam is één van de drie Nederlandse stewards in Tallinn

Zweten aan de tafel van het presidium voorafgaand aan de assemblee met onder meer Christiaan Krieger en Jörgen Sköf. 

Links Lizanne van der Laan, een tweede steward vanuit Nederland

Entree tijdens de openingsviering in een lutherse kerk in Tallinn

Stemming in de grote zaal met afgevaardigden

In totaal zijn er veertig stewards bij de Europese Kerkenconferentie. Drie komen er uit Nederland. Hier de derde: Corniels van der Plas

Een groot deel van de Nederlandse delegatie in beeld

In de vergaderzaal 

Even uit de vergaderdiscipline in de Nicolaaskerk, waar je met de lift in de toren omhoog gaat en via ramen vanaf je voeten uitzicht hebt over heel Tallinn. Hier één van de Nederlandse deleatieleden die uitkijkt op één van de orthodoxe kerken in Tallinn.

De kerkgenootschappen zoeken  elkaar op. Dit is de oud-katholieke delegatie met vertegenwoordigers uit onder meer Polen, Duitsland, Zwitserland en Nederland. 

Na afloop van de ochtendviering komen de ontstoken kaarsen bij elkaar bij de ingang van de geïmproviseerde kapel.

Nikitas, aartsbisschop van Thyateira en Groot-Brittannië (patriarchaat Constantinopel), de nieuwe voorzitter van de Europese Kerkenconferentie.

De twee vice-moderatoren naast elkaar: links Dagmar Winter van de Kerk van Engeland; naast haar Frank Kopania van de EKD in Duitsland. 

Gewoon een tas met Luther 

Tot slot een groepsfoto in het stadion waar Estland jaarlijks met massale volkszang en concerten de 'muziekrevolutie' viert, de bevrijding van het Sovjet-regime. Net boven de hoed is voor het scherpe oog nog net de figuur van de fotograaf te zien die op deze afstand moest staan om een groepsfoto binnen de lenzen van de camera te krijgen.