'Mijn stem zal niet meer zwijgen'

De uitgave ‘Als het leven kantelt’ heeft een creatief vervolg gekregen uit onverwachte hoek. Een initiatiefgroep vanuit de Martinikerk in Groningen heeft een uitgave met cd gemaakt waarin 9 van de 12 psalmen uit de bundel ‘Als het leven kantelt’ verder worden opgepakt. Het wordt aangeboden onder de titel ‘Mijn stem zal niet meer zwijgen, negen psalmen in tijden van nood’.

 
Sietze de Vries, organist in Groningen, heeft improvisaties gemaakt op het orgel van de Martinikerk. De keus van de Psalmen is ingegeven door de selectie die eerder door classispredikanten is gemaakt bij de uitgave ‘Als het leven kantelt’. Hierin werden een aantal psalmen ingedeeld rond Vader, Zoon en Heilige Geest. De bedoeling is ervaringen met corona een plek geven in het geloofskader.

De Groninger Stichting JSB Records, die zich ten doelt stelt om kwalitatief hoogwaardige orgelmuziek uit te brengen, wilde de genoemde psalmen als het ware ‘aankleden’. Het leidde tot de nodige improvisaties op het orgel. Er zijn diverse foto’s opgenomen van Anjo de Haan. Verder werden negen theologen gevraagd om een bijdrage te schrijven over een psalm. Onder hen rooms-katholieke, zoals Antoine Bodar, en bevindelijke zoals Alfred van den Weg, dominee in de Hersteld Hervormde Kerk en André F. Troost, dichter van onder meer liederen die in het Liedboek zijn opgenomen. Het zijn korte overdenkingen van twee of drie bladzijden.


Ruurd Walinga schrijft in het Friesch Dagblad over de bundel. Hij zegt onder meer: ‘Het is genieten geblazen als verschillende kunsten harmonieus bij elkaar komen en elkaar versterken'.

Het materiaal ‘Mijn stem zal niet meer zwijgen. Negen psalmen in tijden van nood’ is samengesteld door Sietze de Vries (redacteur), Uithuizermeeden: JSB Records, en kost € 24,95.


Omslag van de uitgave met de Groninger schilder Henk Helmantel

Link  naar de uitgave ‘Als het leven kantelt’: klik hier