Media-aandacht voor actie kerken om armere gezinnen bij te staan

‘Geef warmte’, ‘laat een ander niet in de kou staan’, of ‘geef gas’. In heel het land komen kerken in actie om armere gezinnen te helpen de stijgende energieprijzen het hoofd te bieden. Zo begint het Eindhovens Dagblad een artikel over de solidariteitsactie die met name diaconieën opzetten om mensen aan de onderkant van de samenleving voort te helpen.

Ook andere media geven juist rond de kerstdagen aan het initiatief dat ooit bij ds. Kest Jelsma in Ommen begon. Zo zal het NOS-Journaal op eerste kerstdag om acht uur 's avonds aan het initiatief besteden. Zijn er radio-uitzendingen aan het thema geweid en besteden ook kranten als Trouw en het AD aandacht aan de campagne.

Er leven veel zorgen over de energierekening, legt het Eindhovens Dagblad uit. Dominee Kest Jelsma startte daarom de actie ‘Ommen geeft warmte’ waarmee geld gedoneerd kan worden aan mensen die de verwarming uit laten vanwege de stookkosten. Vele andere plaatsen volgden, zoals bleek tijdens een webinar van de classis Overijssel-Flevoland op 8 december. In Oss kreeg dat navolging met de actie GOK, Geen Ossenaar in de Kou en in Den Haag is de stichting voor Stad en Kerk (Stek) een gelijksoortige actie begonnen om ‘warmte’ te doneren, meldde het dagblad Trouw.


‘Het gaat om mensen die nu al de verwarming op nul hebben staan’, zegt Stek-directeur Derk Stegeman in gesprek met het Algemeen Dagblad. ‘Die weten nu al niet hoe ze rond moeten komen’. De overheid komt de laagste inkomens tegemoet en voor zover ze de weg weten kunnen ze gebruik maken van regelingen oplopend tot 600 euro. Maar of ze het daarmee redden is de vraag. Want het zijn niet alleen de energieprijzen die zo gestegen zijn, ook de boodschappen zijn duurder geworden. 

Diaken Stephanie Roels van de Protestantse Gemeente Scheveningen zegt in het AD: ‘Het gevoel dat je er íets aan kan doen is belangrijk, ook al is het misschien een druppel op de gloeiende plaat. Het laat zien dat het niet alleen de overheid is die helpt’.

 

De NOS-televisie heeft opnamen gemaakt van de actie in Apeldoorn. Als alles volgens planning verloopt is er 1e Kerstdag op de Radio NPO 1 NOS Journaal een item tussen 7.00 en 8.30 uur te horen van een minuut of drie is de schatting. En dan 's 1e Kerstdag 's avonds om 20 uur bij het NOS journaal op tv. RTV-Oost maakt nieuwe opnamen in Ommen, waarmee men op televisie een regionale inkleuring geeft van wat het NOS-Journaal in algemene zin presenteert. 

Wil je meer informatie? 

* Klik hier voor bijdrage classispredikant aan webinar december.
* Klik hier voor chat bij webinar december. 
Klik hier voor veelvoorkomende vragen met antwoorden daarop (FAQ).
Klik hier voor gesprekken die RTV-Oost voerde met ds. Kest Jelsma en ds. Klaas van der Kamp.
Klik hier voor een column over de prijsstijgingen waarmee we te maken krijgen, in de streektaal opgenomen voor Ziezozondag, 14 november, 10.20 uur. 
Klik hier voor een gesprek met Jan Timmerman, diaconaal medewerker in Zwartsluis, over zijn praktische ervaring met het herverdelen van gelden.
Klik hier voor een verklaring van de Raad van Kerken in Nederland, waarin men aandringt op solidariteit in Nederland. 
Klik hier. voor een aanpak in Apeldoorn.