Dagje uit voor menen die anders thuis moeten blijven

 

Hoe kan je mensen met weinig inkomen helpen? Het is aan diakenen om zich daarover te buigen. In de gereformeerde kerk van Zwartsluis hebben ze een mooie oplossing gevonden. Ze stellen gezinnen die zelf te weinig mogelijkheden hebben om op vakantie te gaan eenmaal per jaar in de gelegenheid om een uitje te maken. Mensen worden in verband met de privacy door de gemeente Zwartewaterland uitgenodigd en kunnen zich opgeven om als gezin een dagje uit te gaan naar een pretpark of dierentuin, al waar men behoefte aan heeft.

 

Jan Timmerman, diaconaal medewerker van de gereformeerde kerk, vertelt er over. Hij heeft afgelopen jaar zo’n veertig mensen op die manier aan een break geholpen en ook dit jaar zet hij de carrousel weer op zo in de zomer. Mensen die nooit op vakantie kunnen gaan, maken een afspraak met hem. ‘Ik zorg er voor dat ik de mensen bezoek, meestal net na etenstijd als de kinderen er zijn. Want ik wil dat de kinderen thuis zijn en meepraten en kiezen waar ze naar toe willen. Het maakt niet uit of dat nu het Dolfinarium is, of de Efteling, of Julianatoren of Emmens Dierenpark’.

 

Jan Timmerman zorgt zelf dat hij voldoende kortingskaartjes afneemt van Marktplaats. ‘Dat scheelt al gauw vijfhonderd euro’, zegt hij glimlachend in ‘De Poort’ in Zwartsluis. Niet alleen de kerken in de gemeente Zwartewaterland, verenigd in het Diaconaal Platform doen mee, ook de gemeente Zwartewaterland ondersteunt dus het initiatief.

 

Als schuldhulpverlener heeft Jan Timmerman oog voor de armoede, die helaas ook in dit deel van Overijssel te vinden is. ‘Ik probeer mensen te helpen als er bijvoorbeeld een huisuitzetting dreigt. Het afgelopen jaar is dat toch al twee, drie keer voorgekomen. We proberen hen dan te helpen door hen geld te laten lenen van de diaconie om de huurachterstand te betalen én we helpen bij het op orde brengen van de financiën, hetzij zelf of via de schuldhulpverlening van de gemeente Zwartewaterland’.