Zij die ons voorgingen

Een stijlvol moment tijdens de jaarlijkse predikantenontmoeting van de Bond van Nederlandse Predikanten is het moment waarop de predikanten worden herdacht die in het afgelopen jaar zijn overleden. Ze worden met naam en toenaam en leeftijd genoemd in de viering aan het begin van de dag. De namen worden afgewisseld door het zingen van een lied. Zo was het ook op 20 mei 2023, toen 111 namen van predikanten voorbij kwamen en de collegae daar tussen door Lied 731 zongen: ‘Vergeet niet hoe wij heten: naar U zijn wij genoemd’.

Misschien verwoordde de zanger en tekstschrijver Husky even later ook wel iets van de gevoelens toen hij de tekst zong ‘Bevroren in de tijd’. Helder klonk zijn stem: ‘Sommigen zeggen dat je nu thuis bent, maar jouw plek is toch hier aan mijn zij’. En ‘bevroren in de tijd, blijft mijn hart hier op je wachten’.


Het is een lange lijst met namen; 111 in totaal. Als je dan weet dat het aantal nieuwe roepingen bescheiden is, ben je je eens en te meer bewust van het tekort aan pastores. De voorgangers mochten gemiddeld 84,1 jaar worden. Gemiddeld in Nederland is dat 81,6; 80,1 voor mannen en 83,1 voor vrouwen. In de IJsseldelta en in Flevoland worden mensen gemiddeld 81,7 jaar, in Twente 81,0 jaar. Het is bekend dat in nagenoeg alle beroepssoorten mensen met een academische opleiding ouder worden dan mensen met een andere opleiding.