Diensten rond dominee Martin Luther King verrassend actueel

De teksten waren al lang klaar. De repetities twee jaar geleden al in volle gang. Maar corona gooide roet in het eten. En nu de uitvoeringen van ‘We as a people!’ over Martin Luther King daadwerkelijk doorgang vinden, blijken de teksten onverwacht actueel gelet op de ontwikkelingen in Oekraïne. Liederen als ‘Oh Freedom’ en ‘We shall overcome’ zijn een bemoediging in deze tijd, ook al hebben ze hun wortels in de jaren zestig.

Twee jaar geleden zijn ze in Zwartsluis begonnen met de dienst rond de boodschap en het levensverhaal van Martin Luther King uit Atlanta. De eerste diensten konden vanwege corona niet doorgaan. Maar inmiddels heeft de initiatiefgroep al vier diensten mogen doen in de classis Overijssel-Flevoland.

Ds. Arjen van der Spek uit Zwartsluis vertolkt de boodschap van ds. Martin Luther King. De Black Gospel liederen worden door een band en zangers ten gehore gebracht, die onder leiding staat van Jan Getkate. Zangers en bandleden komen uit plaatsen als Enter, Rijssen, Wierden, Enschede; kortom: uit Twente. Gospels hebben een diepe laag die juist in de tijd van de slavernij en later van de burgerrechtenbeweging van de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw, van veel betekenis zijn geweest.


De Stadskoerier stelde aan Arjen van der Spek de vraag gesteld: Wat spreekt u nu zo aan in de persoon van Martin Luther King? Arjen van der Spek reageerde: “De preken van dr. King spreken me enorm aan. Daarin gaat het over de  vraag: Hoe vertaal je de oproep van Jezus om te leven uit liefde in de praktijk van alledag. In de tijd van King was dat heel erg spannend. Want hoe leef je in liefde als je dagelijks te maken krijgt met haatberichten, bommeldingen en bomaanslagen, als je kinderen met de dood worden bedreigd? Hij wist dat het hem eens zijn leven zou kosten en dan toch doorgaan op de weg van de geweldloosheid, hoe doe je dat? Hij heeft met zijn beweging van geweldloosheid een enorme verandering teweeggebracht. Nee, de haat is niet verdwenen, en racisme is er nog steeds, maar zijn invloed is er ook tot op de huidige dag'.


De gevoelens die in de jaren zestig in de Verenigde Staten ervaren werden komen onverwacht tot leven in deze tijd, nu we met een invasie van Russen in Oekraïne te maken hebben en mensen bedreigd worden met de dood. Je hoeft iemand die in de eigen vrijheid wordt beknot niet uit te leggen wat het lied ‘Oh Freedom’ betekent. En iemand die alle rechten onder druk ziet staan begrijpt intuïtief wat er bedoeld is met het lied ‘Stand Up’.

‘We as a people’ wordt aangeboden als een kerkdienst. Je hoeft er geen toegangskaartje voor te kopen. Wel wordt er een collecte gehouden. Wie nieuwsgierig is, kan onder meer terecht in de volgende plaatsen:

20 maart: Enter gereformeerde kerk 19.00 uur.
10 april: Markelo, protestantse kerk 19.00 uur
22 mei: Nieuwleusen, ontmoetingskerk 19.00 uur
6 november: Wierden, gereformeerde kerk.
18 december: Den Ham, gereformeerde kerk.

Meer informatie op de site: http://www.themarchofmartin.nl/The-March/