Preekbeurt ietsje duurder

De inflatie gaat niet voorbij aan de deuren van de kerkelijke gemeente. Vandaar dat vergoedingen per 1 april worden aangepast. De preekbeurten gaan van 142 euro per dienst naar 146 euro. Rouw- en trouwdiensten gaan van 184 euro per dienst naar 292 euro. Dat blijkt uit de circulaire die de landelijke kerk naar kerkrentmeesters en predikanten heeft verstuurd.

Het Georganiseerd Overleg Predikanten volgt voor de ontwikkelingen van de hoogte van de traktementen de ontwikkelingen van het salaris van de rijksambtenaren. Op 1 april 2023 worden daarom de traktementen met 3,0 procent verhoogd en wordt er een eenmalige uitkering verstrekt van 450 euro per fulltime aanstelling. Het uurtarief voor incidentele hulpdiensten gaat van 35,47 euro per uur naar 36,54 euro.

Corona-adviezen

In een andere circulaire heeft de landelijke kerk laten weten dat de corona-adviezen definitief zijn opgeheven. Het moderamen van de synode wijst er expliciet op dat de ouderling van dienst weer een hand kan geven. De collecte kan weer plaatsvinden door het doorgeven van collectezakken tijdens de eredienst. Het moderamen signaleert verder dat het online meevieren gemeengoed is geworden. Men geeft in overweging er verder beleid op te maken. In de bewoordingen van het moderamen: ‘Een goede aanleiding om te bedenken hoe mensen die de kerkdienst online volgen zo goed mogelijk betrokken kunnen worden’.

Foto: archief / vrije assocatie - een geldkistje in de voorheen gereformeerde kerk van Oldemarkt (nu protestants)