Foto: De protestantse kerk in Marknesse (foto uit de zomer)

Protestantse gemeente in Marknesse krijgt alsnog subsidie


Het loont de moeite om als kerkelijke gemeente te kijken naar overheidsbeleid richting andere religies en organisaties in het algemeen. Dat kwam onlangs naar voren in een interne bespreking van mensen uit de classis en de Vereniging Kerkrentmeesterlijk Beheer. Als voorbeeld werd de protestantse gemeente te Marknesse genoemd.

Bertus Stormink stelde vanuit de protestantse gemeente Marknesse op de app van de VKB de vraag over voorbeelden van toekenning aan kerkgenootschappen van de subsidieregeling energiekosten voor maatschappelijke organisaties. De aanvraag vanuit Marknesse was op juridische gronden afgewezen, omdat de regeling alleen voorzag – zo stelde de overheid – in subsidieverstrekking aan verenigingen en stichtingen.

De kerkelijke gemeente Marknesse heeft de voorbeelden van de burgerlijke gemeente doorgegeven aan gemeenteraadsleden. Dit is in de gemeenteraad opgepakt door het stellen van kritische vragen aan burgemeester en wethouders. Er was sprake van uitsluiting van kerkgenootschappen, zo oordeelde de gemeenteraad. De moskee in Emmeloord kreeg wel subsidie, om maar een voorbeeld te noemen, omdat deze een stichting is. B en W zegde dan ook toe om de aanvragen van kerkgenootschappen nogmaals in behandeling te nemen. Er kwam uiteindelijk op 15 december 2023 een positieve beschikking uit voor de kerkelijke gemeente te Marknesse. Het bedrag dat met de subsidie gemoeid is, loont de moeite.

In de app bedanken de mensen uit Marknesse andere VKB-leden die voorbeelden hebben aangereikt van subsidie in andere burgerlijke gemeenten.

Bent u betrokken bij kerkbeheer of (ouderling-)kerkrentmeester, dan kan je je aanmelden voor deze app. Klik hier voor meer informatie.