Foto: Ds. Arjen van der Spek uit Zwartsluis

Potverteren?


Ds. Arjen van der Spek, predikant in Zwartsluis en lid van het classicaal college voor de behandeling van beheerszaken, heeft over zijn werk in de CCBB geschreven in het Gezamenlijk Zondagsblad. Hieronder volgt zijn tekst: 

In de PKN kijkt een commissie over de schouders mee naar de financiële situatie van de Kerk, de CCBB (Classicale College Behandeling Beheerszaken). Alle PKN kerken dienen daar hun begrotingen in en de CCBB bepaalt of een Kerk een predikant kan beroepen en voor hoeveel uur. Immers de begroting bepaalt of een predikant acht jaar lang betaald kan worden. Sommige kerken ervaren de CCBB als een grote bemoeial waar ze last van hebben, want er worden soms ook vragen gesteld bij bepaalde voorstellen. 

Sinds een paar jaar maak ik deel uit van de CCBB en mijn indruk is dat daar geen cijferknechten aan het werk zijn die kerken alleen maar aansporen tot zuinigheid. Soms is het eerder andersom. Verreweg de meeste kerken passen goed op de hen toevertrouwde centen, maar sommige doen dat zo goed dat ze liefst zo min mogelijk uitgeven. Want welke penningmeester wil bekend staan als 'potverteerder'.

Kerken beschikken daardoor soms over aanzienlijke reserves, appeltjes voor de dorst, soms zelfs kisten vol. Natuurlijk met de beste bedoelingen. Het is dan aan de CCBB om zo'n kerk te bezoeken en de vraag te stellen: waar is het geld nu eigenlijk voor? Het is ooit gegeven, opdat de gemeente ermee gediend zou worden. Om bijvoorbeeld te investeren in jeugdwerk, een ouderenpastor of andere activiteiten. En het diaconale geld dat ergens op een rekening staat, wanneer gaat dat een diaconale bestemming krijgen? Je kunt er ook een buurgemeente mee helpen. Geld kan een enorme zegen zijn. 


Einde column

We werken in de classis aan een masterplan om plaatselijke diaconieën met reserves uit te nodigen niet alleen in werelddiaconaat te investeren en in projecten in de eigen gemeente, maar ook in missionair werk binnen de classis. Dus geld voor gemeenten in de buurt die meer dan gemiddeld met tegenwind te maken hebben. Wat dacht u van de uitdaging om in Almere in een nieuwe wijk kerkelijk werk van de grond te tillen? Bij uitstek een missionaire klus waar geld voor nodig is vanuit andere gemeenten. Wilt u de voortgang van de planvorming volgen? Klik hier voor een tussentijds projectverslag.