Kunst in Haaksbergen  

De dertien kunstwerken, die de kerken in Haaksbergen aangereikt kregen voor de kerkennacht 2019, zijn voor ieder die daar aardigheid aan heeft, te zien in het Kulturhuis van Haaksbergen. Nog tot 20 juli zijn de verbeeldingen te zien op de achterwand van de leestafel van de bibliotheek.

Op 21 juni viel dit jaar het project Kerkennacht 2019, met als landelijk thema “Is dit óók kerk”. In Haaksbergen was dat thema verder uitgewerkt door aan te sluiten op de viering van het Rembrandtjaar. Een kleine werkgroep bestaande uit leden van de protestantse gemeente en van de rooms-katholieke parochie bereidden het programma voor.

Het hart van Kerkennacht was een expositie van kunstwerken over de gebedshuizen van Haaksbergen. Deze expositie werd geopend door “Rembrandt”, die eerst zijn levensloop beschreef. Een aantal jongeren van de jeugdclubs was een avond met eigen tekeningen bezig geweest. Een groter aantal amateur-kunstenaars had 13 werken ingeleverd, die verdeeld over de twee deelnemende kerken getoond werden. Ook was er een opstelling van houtsnijwerken.

De jury had het moeilijk door de grote variatie in zowel de gebruikte technieken als in de kunstzinnige opvatting. Uiteindelijk werd in drie categorieën “de beste” (naar het oordeel van de jury) benoemd: kunstzinnig, techniek en originaliteit. Ds. Elzenga en pastoor Daggenvoorde presenteerden de prijzen aan de winnaars. In de eerste categorie werd Jan van Schaardenburgh winnaar verklaard met een afbeelding van de synagoge met de Heilige Arke er in. In de zwarte schaduw kijkt een figuur naar de Stolpersteine, gevangen in het licht vanuit de synagoge. De jury schreef “Deze inzending, hoe klein en eenvoudig ook, beeldt het verhaal uit van het verleden.”

In de tweede categorie viel de eer te beurt aan Leo Veldhuis, die de Pancratiuskerk “met bijna fotografische precisie” schilderde, ”geen steen vergeten”, aldus het juryrapport.

In de derde categorie won Akkie Hamoen, met een fantasie compositie van de deuropening van de Protestantse kerk, waardoor een bruidspaar naar buiten komt. “Klein, maar fijn, met gevoel voor details, zoals de kroonluchter en de preekstoel op de achtergrond.“

Bezoekers van de expositie konden een bod uitbrengen op een schilderij of tekening. Dat is ook gebeurd. De opbrengst, ca €355, werd geschonken aan het project van Kerk in Actie, het Hospice in Rustenburg, Zuid-Afrika.

De kerkennacht in Haaksbergen kreeg verder invulling door onder meer een presentatie van glaskunstenaar René Beckmann, die vertelde hoe de glas-in-lood ramen of de gebrandschilderde ramen in het verleden en tegenwoordig worden ontworpen en gemaakt. En er was aandacht voor muziek. Tenslotte werd de activiteit afgesloten met een avondgebed. Enkele Syrische gemeenteleden leverden een bijdrage aan de kerkennacht door Syrische snacks aan te bieden.

Foto’s van de prijswinnaars, respectievelijk: Jan van Schaardenburgh, Leo Veldhuis en Akkie Hamoen (foto: website protestantse kerk Haaksbergen: www. pkn-haaksbergen.nl).