Stentor bericht over kerkelijke veranderingen in Nieuwleusen

De Stentor bericht over de kerk in Nieuwleusen. De gereformeerde kerk en de hervormde gemeente zijn van plan vanaf volgend jaar samen te gaan. De hervormde kerkenraad moet ondertussen een beslissing nemen over de sluiting van één van de twee eigen kerkgebouwen, aldus de Stentor: de Maranathakerk of de Grote Kerk.

De fusie per 1 januari 2024 volgt na een lange tijd van voorbereidingen en met unaniem goedkeuren van de kerkenraden. De kerkenraden worden samengevoegd. Alle activiteiten, bezittingen en schulden gaan naar de nieuwe protestantse gemeente te Nieuwleusen. Een overgroot deel van de leden is voorstander, melden de kerken in de Stentor.

Naar schatting is meer dan zestig procent van de gemeenten in Overijssel en Flevoland inmiddels gefuseerd. Om tot een fusie te komen moet je niet alleen de gemeenteleden raadplegen om te peilen of er draagvlak is, je moet ook allerlei zaken regelen; de gemeentegrenzen van hervormd en gereformeerd moeten bijvoorbeeld met elkaar samenvallen, er dient een inventarisatie te zijn van registergoederen, de nieuwe protestantse gemeente moet een plaatselijke regeling opstellen over zaken als verkiezingen, invulling van doop en avondmaal en organisatie van de kerkenraad. De hervormde gemeente en de gereformeerde kerk zijn druk bezig daar de laatste hand aan te leggen.

Henk Meijerink van de gereformeerde kerk ter plaatse licht het fusiebesluit toe in de Stentor. Hij wijst er op dat er al veel activiteiten samen worden ingevuld.

Max Veerbeek van de Stentor weet ook nog te melden dat de hervormde gemeente dit najaar een gemeenteavond houdt, waarop gemeenteleden hun visie kunnen aanreiken over de gebouwenkeuze. In formele zin staat de keus voor een kerkgebouw buiten de vragen rond de fusie; ook als de hervormde gemeente niet zou fuseren zou men zich met deze gebouwenvraag bezighouden. De gemeenteleden hebben daarover een brief ontvangen.